Näyttelijä ja koomikko Gene Wilder on kuollut

Jali ja suklaatehdas -elokuvasta ja Mel Brooksin komedioista tunnettu näyttelijä Gene Wilder menehtyi maanantaina kotonaan Yhdysvalloissa.

kulttuuri
Gene Wilder ja vaimonsa Karen Boyer seuraavat US Open -tennisturnausta 5.9. 2007.
Gene Wilder ja vaimonsa Karen Boyer seuraavat US Open -tennisturnausta 5.9. 2007. EPA/ANDREW GOMBERT

Yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko Gene Wilder on kuollut 83-vuotiaana.

Kuoleman on vahvistanut hänen veljenpoikansa, joka kertoi Wilderin menehtyneen maanantaina kotonaan Stamfordissa, Connecticutissa. Näyttelijä sairasti viime vuodet Alzheimerin tautia.

Suuri yleisö muistaa Gene Wilderin ennen kaikkea vuonna 1971 ensi-iltansa saaneesta fantasiamusikaalista Jali ja suklaatehdas (Willy Wonka & the Chocolate Factory), jossa hän näytteli Villi Vonkkaa. Wilder on näytellyt myös Mel Brooksin ohjaamissa komedioissa, kuten Kevät koittaa Hitlerille (The Producers 1967), Young Frankenstein (1974) sekä kulttiklassikossa Villiä hurjempi länsi (Blazing Saddles 1974).

Wilder on tähdittänyt lisäksi elokuvia Bonnie and Clyde (1967) ja Mänteillä menee lujaa (1980) sekä Syyttömät silminnäkijät (1989).

Näyttelijäntyönsä ohella Wilder teki uran koomikkona, käsikirjoittajana ja kirjailijana. Hän julkaisi vuonna 2005 omaelämäkertansa Kiss Me Like a Stranger, ja on julkaissut myös muun muassa romaaneja.

Hän sai urallaan kaksi Oscar-ehdokkuutta ja Emmy-palkinnon vuonna 2003 roolityöstään Will & Grace -komediasarjassa.

Gene Wilder, oikealta nimeltään Jerome Silberman, syntyi vuonna 1933 Milwaukeessa, Wisconsinin osavaltiossa.

Lähteet: AP, AFP