Filippiinien presidentti puolustaa huumepuhdistuksiaan: "En ole tappanut yhtäkään lasta"

Kovaotteisen presidentti Rodrigo Duterten mielestä Filippiineillä käynnissä oleva huumeiden vastainen sota ei ole mitään verrattuna Syyrian tilanteeseen.

Ulkomaat
Tummahiuksinen vaaleapaitainen mies ja mikrofoni
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte EPA/ Malacanang Photo Bureau

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte puolustaa veristä huumeiden vastaista kampanjaansa.

Filippiineillä on kahden kuukauden aikana surmattu lähes 1 800 huumekaupasta epäiltyä. Maan poliisijohtaja kertoi viime viikolla senaatille, että kuolleista noin 700 sai surmansa yhteenotoissa poliisin kanssa. Loput uhrit on surmattu toistaiseksi epäselvissä olosuhteissa.

Duterten mukaan maassa tehtyjä huumesurmia ei voi verrata esimerkiksi Syyrian tapahtumiin tai Isis-järjestön tekemiin julmuuksiin.

– En ole tappanut yhtäkään lasta, enkä pudottanut pommeja, kuten Syyrian presidentti Bashar al-Assad. Minä taistelen rikollisia vastaan, julisti Duterte Sankarien päivänä pitämässään puheessa pääkaupungissa Manilassa.

Kansallisen juhlapäivän puhetta oli kuuntelemassa suurlähettiläitä, sotaveteraaneja sekä turvallisuusviranomaisia. Presidentti Duterte muistutti yleisöä Etelä-Amerikan räjähtäneestä huumetilanteesta, joka horjuttaa valtioiden perustuksia.

– Saatamme päätyä vielä samaan kuin Etelä-Amerikan maat ja heidän hauraat hallituksensa. Minä sodin huumeita vastaan.

"Aina tulee tilinteon hetki"

Toukokuussa presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte julisti virkaan astumisensa jälkeen huumeiden vastaisen sodan. Hän on antanut poliisille valtuudet ampua huumeratsioissa epäillyt, jos nämä vastustavat pidätystä. Presidentti on luvannut, että poliisit eivät joudu vastuuseen tekemistään surmista.

Duterte on uhonnut kitkevänsä kovilla otteilla rikollisuuden saarivaltiosta puolessa vuodessa. Hiljattain hän julkisti huumekytköksistä epäilemiensä kymmenien tuomareiden, pormestareiden, lainsäätäjien ja sotilaiden nimet. Maanantaina pitämässään puheessa presidentillä oli karu viesti maan korkeille viranomaisille.

– Korruptoitunut poliisi, korruptoituneet tuomarit ja korruptoituneet syyttäjät. Lopulta tulee rangaistuksen aika. Aina tulee tilinteon hetki, Duterte muistutti.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat todenneet Filippiinien huumeiden vastaisen sodan rikkovan kansainvälistä lakia.

Lähteet: AP