1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Libyan rannikolla on pelastettu mereltä 6 500 ihmistä. Astrid Thorsin toimikausi Etyjin vähemmistövaltuutettuna jäi odotettua lyhyemmäksi Venäjän vastustuksen takia, kertoo Hufvudstadsbladet. Portugalin entinen pääministeri Antonio Guterres on YK:n turvallisuusneuvoston epävirallinen suosikki uudeksi pääsihteeriksi.

Ulkomaat
Nainen lapsi sylissään veneessä, taustalla ihmisiä täynnä oleva vene.
Espanjalainen avustusjärjestö osallistui pelastustöihin Libyan rannikolla. Reuters-TV

*Libyan rannikolla on pelastettu mereltä 6 500 ihmistä. *Italian rannikkovartioston mukaan maanantain pelastusoperaatio oli yksi viime aikojen suurimmista: pelastustehtäviä oli yhteensä 40. Täpötäysissä ja merikelvottomissa aluksissa matkanneiden ihmisten kerrotaan olevan Eritreasta ja Somaliasta. Libyan epävakaus on tehnyt maasta ihmissalakuljetuksen keskuksen.

Etyjin vähemmistövaltuutettuna toimineen Astrid Thorsin kausi jäi kolmen vuoden mittaiseksi Venäjän vastustuksen takia, kirjoittaa Hufvudstadsbladet. Lehden mukaan Venäjä suivaantui Thorsin taannoisiin kannanottoihin, jotka koskivat Krimin niemimaan ja alueen tataarien tilannetta. Thors ei hakenut jatkoa kaudelleen Venäjän mielipiteen tultua julki, Hufvudstadsbladet kertoo.

Portugalin entinen pääministeri Antonio Guterres on vahvoilla YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi, kertovat YK:n diplomaattilähteet. YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto on äänestänyt pääsihteeriehdokkaista epävirallisesti nyt jo kolme kertaa. 67-vuotiaan Guterresin kerrotaan saaneen tälläkin kerralla eniten kannatusta kymmenen ehdokkaan joukosta.

*Amerikkalainen näyttelijä ja koomikko Gene Wilder on kuollut. *Kuoleman on vahvistanut hänen veljenpoikansa, joka kertoi 83-vuotiaan Wilderin menehtyneen maanantaina kotonaan Stamfordissa, Connecticutissa. Näyttelijä sairasti viime vuodet Alzheimerin tautia. Wilder muistetaan muun muassa rooleistaan elokuvissa Jali ja suklaatehdas sekä Bonnie ja Clyde.

Lue seuraavaksi