Seurakuntayhtymä päätyi 100 000 euron vahingonkorvaukseen

Kuopion seurakuntayhtymä maksaa 100 000 euroa, jotta se pääsee eroon hankalaksi osoittautuneesta vuokrasopimuksesta. Yhtymä ei ole päässyt vuokraamiinsa tiloihin lainkaan ja lisäksi se on maksanut tiloista vuokraa yhteensä 140 000 euroa.

vakuutuskorvaus
Kuopion seurakuntayhtymän vuokraamat tilat Tulliportinkadulla
Kuopion seurakuntayhtymän vuokraama tila TulliportinkadullaMarkus Sjöberg / Yle

Kuopion evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä on päätynyt maksamaan 100 000 euroa vahingonkorvausta päästäkseen eroon vuokraamistaan tiloista, joita se ei koskaan ole päässyt käyttämään.

Vuokrasopan hinnaksi tulee tässä vaiheessa yhteensä 240 000 euroa, koska seurakuntayhtymä on maksanut tiloista runsaan vuoden ajan lähes 140 000 euroa vuokraa.

Tilat vuokrattiin diakoniakeskusta ja Nuorten naisten kristillistä yhdistystä varten. Tiloihin ei kuitenkaan voitu muuttaa, koska tarvittavaa remonttia ei päästy tekemään. Sittemmin NNKY ilmoitti, etteivät tilat enää kiinnosta yhdistystä, minkä jälkeen kirkkoneuvosto päätti kesäkuussa luopua tilojen vuokraamisesta.

Seurakuntayhtymä on palkannut asianajajan auttamaan vuokrasopimuksen purkamisesta käytävissä neuvotteluissa. Neuvotteluissa ovat olleet mukana myös yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja sekä yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Vuokranantaja on valmis purkamaan määräaikaisen, vuoden 2020 toukokuussa päättyvän vuokrasopimuksen 100 000 euron korvausta vastaan.

Seurakuntayhtymän kirkkoneuvosto päätti vahingonkorvauksesta, koska pahimmassa tapauksessa vuokraa olisi pitänyt maksaa vuoden 2020 toukokuun loppuun saakka.

Seurakuntayhtymä selvittää, voiko turhaan maksetuista vuokrista ja vahingonkorvaussummasta saada korvausta viranhaltijoiden vastuuvakuutuksesta.