Lappilaiset hyvin mukana linnunpönttöjä rakentamassa

Lappilaiset ovat hyvällä suoritteella mukana valtakunnallisessa Miljoona linnunpönttöä -kampanjassa. Maakunnassa on maaliskuusta lähtien rakennettu noin 40 000 pönttöä. Kampanja-aikaa on vielä ensi kevääseen, joten lintukotoja on aikaa nakerrella.

luonto
Kari Romakkaniemi ja linnunpönttö.
Kari Romakkaniemi tituleeraa itseään varastonhoitajaksi, vaikka on maanrakennusyrittäjä. Linnunpönttövaraston hoito ja tavaran jako on hänelle uskottu tehtävä eräseura Kiukaassa. Ahkerasti ovat ihmiset vierailleetkin Karin kotitilalla Pellontien varressa. Tuhannesta pöntöstä on muutamia jäljellä.Jorma Korhonen / Yle

Pönttöjä on tehty monilla eri tavoilla ja tekniikoilla. On kaiken kokoisia ja monenlaisille siivekkäille tarkoitettuja, pöllöistä pikkulintuihin. Myös Metsästäjäliiton Lapin piirin pönttösorvi on käynyt kuumana, sanoo toiminnanjohtaja Juha Haapamäki.

– Sorvi on kiertänyt maakuntaa varsin laajasti. Myös yleisötapahtumissa. Viimeksi se pyöri maaseututapahtumassa Tervolan Louella ja seuraavaksi Sahanperän savotassa Rovaniemellä.

Miljoonasta ei paljon puutu

Miljoonasta pöntöstä puuttuu enää vain 150 000. Pöntöillä halutaan avittaa erityisesti kolopesijöitä, joiden elintilanne on vaikeutunut metsien lisääntyneen käsittelyn myötä.

Metsästys- ja eräseurat ovat avittaneet pönttöjen teossa. Yksi niistä on metsästysseura Kiuas, jonka pönttövarasto on Pellontien varressa Romakkaniemessä. Sieltä ihmiset ovat voineet ilmaiseksi pönttöjä hakea.

– Hyvin ovat menneet. Jonkin verran on vielä vanhaa tekoa jäljellä. Neljän satseissa olemme niitä jaelleet., pönttövaraston hoitajaksi itseään tituleeraava Kari Romakkaniemi kertoo.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja kestää ensi toukokuun loppuun.