1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kittilä: Sovintosopimus täpärästi läpi, jääväsivätkö päättäjät itsensä liian myöhään?

Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän sovintosopimus meni läpi tiukan äänestyksen jälkeen Kittilän kunnanvaltuustossa maanantaina. Sopimus hyväksyttiin ratkaisevassa äänestyksessä äänin 10-8, yksi tyhjää.

Varavaltuutettu Virpi Jesiöjärvi (oik.) johti Anna Mäkelän kanssa sovintoa hieronutta toimikuntaa. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Äänestyksen hävisi täpärästi valtuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen (vas.) ehdotus. Yritys halusi, että Mäkelän irtisanomisesta maksettavia korvauksia ja kuluja voitaisiin periä takaisin niiltä päättäjiltä, jotka mahdollisesti todetaan rikokseen syyllisiksi. Keskusrikospoliisi tutkii edelleen Mäkelän irtisanomista epäiltynä virkarikoksena.

– Mielestäni päätöksessä siirrettiin iso riski mahdollisesti jopa seuraavalle valtuustolle tässä maksajan ominaisuudessa. Minun mielestä siinä olisi pitänyt olla maininta siitä, että niiltä voidaan periä jotka ovat laittoman irtisanomisen aiheuttaneet. Nythän kuntalaiset ovat tässä maksajina, Yritys totesi kokouksen jälkeen.

Viisi kunnanvaltuustossa istunutta päättäjää jääväsi itsensä juuri ennen äänestysten alkamista. Aluksi näytti siltä, että he istuvat paikoillaan koko pykälän käsittelyn ajan. Kun osa valtuutetuista vaati ryhmätaukoa ja kun sovintosopimusta asiantuntijana esitellyt professori Seppo Koskinen tähdensi kuinka herkästi esteellisyys syntyy, valtuusto piti neuvottelutauon.

"Omatuntoni ei kolkuta pätkääkään"

Tauon jälkeen Veli-Matti Junnola (kesk.), Vuokko Mäntymaa (kesk.), Torsti Patakangas (kok.), Tapani Rantajääskö (kesk.) ja Veikko Siitonen (ps.) jääväsivät itsensä, tosin vastentahtoisesti.

– Jäävään itseni, tilalleni tulee Irma Ylitalo, Rantajääskö sanoi.

– Jäävään itseni varovaisuussyistä, Junnola perusteli.

– Omatuntoni ei kolkuta pätkääkään, mutta varovaisuussyistä jäävään itseni, Mäntymaa jatkoi.

– Jäävään itseni, koska siitä pidetään niin kauheaa mekkalaa, Patakangas tokaisi.

– Jäävään itseni, koska en halua Suomen Kuvalehden listoille. Lähden vaan pois tästä, Siitonen sanoi.

Junnolan, Mäntymaan, Patakankaan ja Siitosen tilalle ei tullut varahenkilöitä, joten valtuusto jatkoi kokousta 19 päättäjän voimin. Valtuusto oli siis niukasti päätösvaltainen. Kittilän valtuusto on päätösvaltainen, jos paikalla on vähintään 18 päättäjää, jotka eivät ole jäävejä.

Näyttää siltä, että esteelliset päättäjät jääväsivät itsensä liian myöhään. He istuivat kokouksessa vielä siinä vaiheessa, kun sovintosopimusta esiteltiin ja siitä oli aloitettu keskustelu. Kuntaliiton nettisivuilla olevien esteellisyyssäännösten (siirryt toiseen palveluun) mukaan esteellisyys koskee asian kaikkia käsittelyvaiheita valmistelun alusta täytäntöönpanoon asti. Säännöksissä lukee, että esteellinen henkilö ei saa esitellä tai valmistella käsiteltävää asiaa, eikä osallistua päätöksentekoon toimielimen jäsenenä.

Kittilän kunnanvaltuuston päätöksistä voi valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.