Alle tuhannen asukkaan Pelkosenniemi ottaa 20 kiintiöpakolaista

Pelkosenniemi on päättänyt ottaa vastaan 20 kiintiöpakolaista. Lapin pienin, 950 asukkaan kunta päätti asiasta maanantaina. Kunnanjohtaja Pertti Severinkangas kertoo, että todennäköisesti kuntaan tulee ryhmä Syyrian pakolaisia turkkilaiselta pakolaisleiriltä.

turvapaikanhakijat
syyrian pakolaisia teltassa
Syyrialaisperhe pakolaisleirillä Sanliurfassa Kaakkois-Turkissa syyskuussa 2015.Cem Turkel / EPA

Pelkosenniemen kunnan toiveena on saada useampi lapsiperhe. Kunnalla on vapaana kymmenisen vuokra-asuntoa, joihin pakolaiset sijoitetaan ja mahdolliset lapset aloittavat koulunkäynnin hetimmiten.

Kunnanjohtaja Pertti Severinkangas sanoo, että pakolaiset voivat tulla jo tänä vuonna, mutta tulo voi mennä myös ensi vuoden puolelle.

Neljä vastusti

Pelkosenniemen kunnanvaltuustossa Arto Keto-Tokoi (vihr.) vastusti kiintiöpakolaisten ottamista, mutta esitys kaatui kannattamattomana.

Lopullisessa äänestyksessä esitys meni läpi äänin 8-4. Pakolaisten ottamista vastustivat keskustan Heikki Honkanen ja Ahti Isojärvi sekä perussuomalaisten Kari Keto ja vihreiden Arto Keto-Tokoi.

Sallakin ottaa?

Pelkosenniemi ei ole aiemmin vastaanottanut pakolaisia. Lapin kuntia on patistettu tarjoamaan koti kiintiöpakolaisille, mutta vain jokunen kunta on näyttänyt vihreää valoa. Myös Ranua ja Kolari ottavat molemmat 20 pakolaista.

Kiintiöpakolaisia ovat päättäneet ottaa myös Kemijärvi, Tervola, Kemi, Tornio ja Rovaniemi. Täysin uusia kiintiöpakolaisia vastaanottavia kuntia näistä ovat Kemijärvi ja Tervola.

Sallassa kunnanhallitus esittää 20-30 kiintiöpakolaisen vastaanottamista. Valtuusto päättää asiasta syyskuun lopulla.

Korjattu 31.8. kello 8.24 Keto-Tokoin puolue.