Ensin kouluun, sitten töihin – maahanmuuttajat innostuivat metsurin ammatista

Ryhmä maahanmuuttajia on tutustunut viime kuukausina metsätöihin Kemin seudulla. Työkohteet ovat olleet vaihtelevia Metsähallituksen istutusmetsästä, omakotitaloalueen lähimetsiin ja seurakunnan nurmialueiden hoitoon. Kun osaaminen on kehittynyt, on suunta tulevasta varmistunut. Suurin osa ryhmästä haluaa jatkaa metsäalan ammattiopintoja.

Kotimaa
Nor Reh Pleh raivaa lähimetsää Keminmaan Pörhölänkankaalla
Riikka Rautiainen/ Yle

Keminmaassa sijaitsevan omakotitaloalueen keskellä ahertaa maahanmuuttajia moottorisahat kädessä. He raivaavat lähimetsässä huonokuntoisia puita ja avartavat muutenkin näkymiä läheisille tonteille.

Tulevaisuudessa suurin osa heistä haluaa opiskella metsuriksi. Tässä tapauksessa se tarkoittaa metsäalan ammattiopintoja paikallisessa ammattiopisto Lappiassa.

Ensin kouluun, sitten töihin

Tavoite on selkiytynyt viimeisten kuukausien aikana, jolloin vuosia Kemissä asuneet maahanmuuttajat ovat tutustuneet metsänhoitoon liittyviin töihin.

– Meillä on tässä 14 henkilöä, joista kymmenen on ilmoittanut, että he haluavat ammatin metsästä, kertoo metsäalan lehtori Veijo Nurmikumpu ammattiopisto Lappiasta.

Veijo Nurmikumpu
Lehtori Veijo Nurmikumpu kehuu ryhmää hyvin motivoituneeksi.Riikka Rautainen/ Yle

Moottorisahaa tottuneesti käyttävä Noh Reh Pleh on tyytyväinen kurssin antiin. Vaikka työ on fyysisesti raskasta, parasta on luonnossa liikkuminen ja hyvä porukkahenki.

– Olemme antaneet mahdollisuuden lähteä luokkatilasta ja kokeilla omia siipiä. Itsevarmuus on löytynyt tekemisen kautta eikä luokkatilassa istumalla, kuvailee hankepäällikkö Virpi Portimo Kemin kaupungilta.

Tyytyväinen kurssilaisiin on myös metsäalan lehtori Veijo Nurmikumpu. Hänen mukaansa aikuisista miehistä koostuva ryhmä on erittäin motivoitunut oppimaan ja tarvittaessa asiat tulkataan nopeasti omalla äidinkielellä kaverille, jos joku asia on jäämässä pimentoon.

– Käytännössä heidän piti opetella avustavia töitä, mutta he voivat jo työskennellä hyvin itsenäisesti, kehuu Nurmikumpu.

Evästauolla.
Lounastauolla raivauskohteella.Riikka Rautiainen/ Yle

Käytännön tekeminen sujuvoittaa myös kieltä

Kemissä on tehty vuoden verran töitä maahanmuuttajien työkyvyn parantamiseksi. Ratkaisuksi on otettu metsäalan kaltainen räätälöity koulutus, jonka tarkoituksena on sujuvoittaa reittiä ammattiopintoihin.

Valmiudet kuntoon -hanke on tarkoitettu henkilöille, jotka selviävät arkipäivän tilanteista suomeksi, mutta eivät kieliopinnoista huolimatta pysty vielä opiskelemaan tai työllistymään suomen kielellä.

Heillä on käytynä kotouttamiseen liittyvät kieliopinnot, kurssit yhteiskuntaan sopeutumisesta ja tutuksi on tullut myös työvoimakoulutus, mutta silti ovet ammatilliseen koulutukseen tai työelämään ovat jääneet avautumatta.

– Tavoitteena meillä on, että kukaan ei palaisi kotiin toimettomana, kertoo hankepäällikkö Virpi Portimo.

Tähän mennessä ammatillisen koulutuksen on aloittanut 11 maahanmuuttajaa, joka on lähes kolmanne alkuperäisestä ryhmästä. He ovat suunnanneet ammattiopintoihin sosiaali- ja terveysalalle sekä puhdistusalalle.

– Tällä nivelvaiheen koulutuksella etsitään suuntaa elämälle ja keinoja, miten tiettyjä puutteita voitaisiin korjata, jotta maahanmuuttajat pääsisivät nykyistä paremmin ammatilliseen koulutukseen ja siitä edelleen työelämään, luonnehtii Portimo.