Oletko sinäkin hukannut vanhan pahvisen rokotuskorttisi? Sille olisi nyt käyttöä

THL:n mukaan suomalaiset ovat huonoiten perillä aikuisiällä saamistaan rokotuksista. Paperiselle rokotekortille on yhä käyttöä, vaikka myös verkossa toimiva Omakanta-palvelun kattavuus kasvaa.

terveys
Rokotus.
Yle

Muistatko sinä, mitä rokotteita olet ottanut ja milloin mikäkin tulisi uusia?

Neuvolassa ja armeijassa annetut rokotteet ovat yleensä vielä jotenkuten hallussa, sen jälkeen rokotehistoria alkaa olla aukkoisempi.

– Vanhemmat ovat hyvin perillä lastensa rokotuksista. Aikuisiällä saaduista rokotuksista ihmiset yleensä tietävät huonosti, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön päällikkö ja ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Kokonaiskäsitystä ei Puumalaisen mukaan ole siitä, miten hyvin aikuiset ovat rokotteita ottaneet.

Terveystiedot ovat hajallaan

Etupäässä on omasta aktiivisuudesta kiinni, miten laajasti omaa terveyttä koskevaa tietoa on kerättynä. Puumalainen myöntää, ettei järjestelmämme tee asiaa helpoksi.

– On hyvin paljon erilaisia terveydenhuollon tietojärjestelmiä, joissa ihmisten terveystiedot ovat hyvin hajallaan.

Vanhimmat tiedot ovat ainoastaan paperisina. Näiden yhteenkokoaminen on hankalaa.

– Kanta-tietopalvelu tulee varmasti jatkossa olemaan apuna tähän. Mutta vain niihin tietoihin, joita on lähdetty keräämään siinä vaiheessa kun palvelu on ollut näköpiirissä.

Yksityiset ja julkiset palveluntuottajat tulisi saada saman ohjelman piiriin.

Omakanta-palvelu laajenee verkossa

Ihmisten terveystietoja on tallennettu vuodesta 2013 alkaen Kanta-palveluun. Palvelun laajentaminen jatkuu yhä, tällä hetkellä Omakanta kattaa vain viime vuosien tiedot. Ennen rokotteita reseptit muuttuvat vuodenvaihteessa täysin sähköisiksi.

Sote-palveluiden uudistuksessa Kanta-palvelulla tulee olemaan keskeinen rooli.

– Jokainen sote-toimija tulee käyttämään Kanta-palveluja, kertoo THL:n Rokotetutkimusyksikön erikoissuunnittelija Jonas Sundman.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen näkee, että uudistuksessa on vielä sovittelemista.

– Yksityiset ja julkiset palveluntuottajat tulisi saada saman ohjelman piiriin.

Omakanta-palvelu kattaa rokotetiedot kokonaisuudessaan jo julkisen terveydenhuollon osalta. Yksityisen terveydenhuollon osalta tietojen päivittäminen on vielä hieman kesken.

Olisi hyvä, että jokaisella löytyisi lompakosta rokotuskortti.

Matkalle lähteminen muistuttaa usein rokotuksista

Kymijoen Työterveyden ylilääkäri Maija Melto-Gurung myöntää, että on ongelmallista, etteivät ihmiset muista, milloin heidät on rokotettu.

– Olisi hyvä, että jokaisella löytyisi lompakosta rokotuskortti, johon on kerätty perusrokotusten antamisajankohta, sanoo Melto-Gurung.

Tieto kulkisi näin aina mukana asioidessa esimerkiksi eri toimipisteissä lääkärin vastaanotolla tai ensiavussa.

Melto-Gurungin mukaan rokotteet tulevat yleensä huomioiduiksi matkustamisen tai työterveyshuollon säännöllisten tarkastuksien kautta.

Varsinkin työterveyshuollon piiriin kuulumattomat jäävät helposti katveeseen.

Tyypillisimpiä rokotteita ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote, jota tehostetaan noin kymmenen vuoden välein.

Tekstiä on korjattu _31.8.2016 klo 12:35. Omakanta-palvelu on jo käytössä terveystietojen osalta, eikä vasta vuonna 2020, kuten tekstissä virheellisesti kerrottiin._