Bussien aikataulusotku vain osa ongelmaa – yhdellä matkakortilla kaupunkiin ja toisella kotiin

Valtion Waltti-korttiuudistus on aiheuttanut sen, että osa opiskelijoista on joutunut hankkimaan kaksi erilaista bussikorttia kulkeakseen kouluun. Toinen kortti käy valtion rahoittamilla vuoroilla, toinen käy Matkahuollon linjoilla. Oppilaitoksissa tilanne on aiheuttanut harmaita hiuksia.

liikenne
Waltti mutkaton matkakortti
Nina Keski-Korpela / Yle

Yle kertoi tiistaina bussivuorojen aikataulujen pirstaloitumisesta. Aikatauluja joutuu etsimään useilta verkkosivuilta ja pahimmillaan matkustajat joutuvat jopa soittamaan liikennöitsijöille saadakseen tietoa.

Sen lisäksi, että bussiaikataulut ovat pirstaloituneet eri verkkopalveluihin, matkustajat joutuvat nyt arpomaan eri lippuvaihtoehtojen välillä.

Linja-autoliikenteen Waltti-korttiuudistus on aiheuttanut tilanteen, että opiskelija saattaa tarvita kahta erilaista matkakorttia.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa opiskelija voi tulla kotikunnastaan Waltti-vuorolla Joensuuhun kouluun, mutta tarvitsee Matkahuollon kortin päästäkseen iltapäivällä takaisin kotiin.

– Opiskelijat eivät ole aina päässeet kouluun tai koulusta pois, koska Waltti-kortti käy vain Waltti-vuoroilla. Opiskelija joutuu siis etsimään aikatauluja ja sen lisäksi selvittämään, mikä bussikortti käy milläkin vuorolla, kertoo kehitysjohtaja Jatta Herranen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä.

Oppilaitosten opintotoimistoille erilaiset bussiliput ja yhteydet ovat aiheuttaneet runsaasti harmaita hiuksia. Opintosihteeri Kirsi Mustonen kertoo, kesän jälkeen matkalippujen valitsemista tehtiin lähes arpapelillä.

– Nyt olemme oppineet, millä bussivuorolla käy Waltti-kortti ja millä ei, Mustonen sanoo.

Taustalla on Waltti-korttiuudistus. (siirryt toiseen palveluun) Kyse on valtion uudenlaisesta matkustuskortista, joka korvaa Matkahuollon vastaavat tuotteet. Valtion rahoittamilla Waltti-vuoroilla eivät käy esimerkiksi Matkahuollon seutuliput.

Elokuun ajan Waltti-vuoroilla on vielä käynyt Matkahuollon matkakortit.

Syyskuun alusta alkaen Waltti-vuoroilla hyväksytään vain Waltti-kortti. Oppilaitokset muistuttavat opiskelijoita, että he hankkisivat oikeanlaisen matkakortin tai varaisivat rahaa matkan maksua varten.

Pian aikatauluhaku- ja lippuhaasteita koko Suomessa

Aikataulut ovat levällään verkossa, koska Matkahuolto poisti osan bussiaikatauluista omilta sivuiltaan. Matkahuolto perustelee poistamista sillä, ettei se tee ilmaista työtä kenellekään.

Matkahuollon mukaan se on poistanut valtiorahoitteisten vuorojen aikataulut Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan alueelta.

Waltti-kortti on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa Suomen kaupunkikeskuksissa. Tähän mennessä mukana ovat Joensuu, Kuopio, Mikkeli, Hämeenlinna, Lahti, Oulu, Vaasa, Lappeenranta, Kouvola, Jyväskylä ja Kajaani.

Seuraavaksi Waltti-kortin käyttö leviää Turkuun, Tampereelle, Rovaniemelle, Poriin, Imatraan, Kokkolaan, Meri-Lappiin, Saloon, Savonlinnaan ja Seinäjoelle.

Liikennevirasto kehittelee uutta linja-autoaikatauluhakua. Uhkana on kuitenkin, että aikatauluhakemisen ongelma laajenee myös Itä-Suomesta ja Pohjois-Pohjanmaalta muualle Suomeen.