1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kanerva: Thorsin lopettaminen takaisku Etyjille ja pettymys Suomelle

Kansanedustaja Ilkka Kanervan mielestä on valitettavaa, että Etyjin vähemmistövaltuutettuna toiminut Astrid Thors ei hae jatkokautta vähemmistövaltuutetun tehtävään. Taustalla on Venäjän vastustus. Asiasta kertoi Hufvudstadsbladet.

politiikka
Ilkka Kanerva
Ilkka KanervaAlexander Shalgin / AOP

Ilkka Kanerva toteaa, että Thors on pyrkinyt hoitamaan tehtävänsä huolellisesti ja Etyjin periaatteiden mukaan.

– On takaisku Etyjille ja pettymys Suomelle, että Astrid Thors ei hae jatkokautta. Etyjissä ei ole ollut tapana jättää ajateltuja toimikausia kesken. Hieman poikkeuksellisista olosuhteista on kyse, sanoi Kanerva Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa tiistaina.

Astrid Thors on toiminut kolme vuotta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vähemmistövaltuutettuna. Thors lopetti aiemmin elokuussa työnsä vähemmistövaltuutettuna. Hän ei hae jatkokautta.

Hufvudstadbladet-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Etyjin vähemmistövaltuutettu Thors ilmaisi keväällä huolensa Krimin tataarien tilanteesta, mikä johti Venäjän vihaiseen reaktioon.

Ilkka Kanerva sanoo, että pinnalla on ollut tataarien asema, johon vähemmistövaltuutettu on joutunut ymmärrettävistä syistä kiinnittämään huomiota. Tämä on hänen mukaansa saanut kitkerää asennoitumista Venäjän suunnassa.

– Ei vaadi kummallista matemaattista laskupäätä yhdistää näitä asioita tältä pohjalta. Mitään virallista lausuntoa ei ole kuitenkaan esitetty, sanoo Kanerva.

Ilkka Kanervan mukaan Suomen ulkoministeriö on tehnyt kaiken voitavan, että Thorsin jatko olisi ollut mahdollinen. Kanervan mukaan asia on harmillinen myös Etyjin kannalta, koska tehtävät ovat niin vaativia, että niihin sisäänpääsy vie aikansa.

Thors on Kanervan mukaan päässyt hyvin sisään ja myös Etyjin kannalta olisi ollut tärkeää, että Thors olisi voinut jatkaa tehtävässä.

Kanervaa kaavailtu rauhanvälittäjäksi

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajana ollutta Kanervaa on tiettävästi kaavailtu jatkossa Etyjin rauhanvälittäjäksi.

Kanerva kommentoi, että asia ei ole tuulesta temmattu. Virallista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole.

Lue seuraavaksi