1. yle.fi
  2. Uutiset

Ravintoloiden ylijäämäruoka roskiksen sijaan parempiin suihin – mobiilisovellukset rantautumassa koko maahan

Ravintoloiden ylijäämäruokaa kaupittelee netissä ja puhelinsovelluksella tällä hetkellä kolme eri yhtiötä Suomessa. Esimerkiksi Vaasassa toiminta käynnistyi kesän alussa ja tähän mennessä yli 2000 ruoka-annosta on saatu myytyä sen sijaan, että ne olisivat päätyneet roskiin.

Kotimaan uutiset
Ylijäämäruokaa on haettu vaasalaisravintoloista innokkaasti kolmen kuukauden ajan.
Anna Wikman / Yle

Ravintoloiden lounaspöydistä ruokaa jää päivittäin myymättä asiakasmäärän vaihtelun takia. Aiemmin ylijäämä yritettiin ahtaa tekijöiden suuhun ja loput työnnettiin roskapönttöön. Hävikki on ollut mittavaa.

– Kyllä se aika suuri ongelma on. Ruoan päivittäisen menekin arvioiminen etukäteen on hankalaa. Sitä pitää olla riittämiin ja sitten sitä on saanut heittää roskiin vähän enemmänkin, eikä se tunnu hyvältä, sanoo vaasalaisravintola Mama`s Kitchenin Petri Kangasoja.

Nyt ylijäämäruoasta on tullut myyntituote. ResQ Clubin toiminta rantautui Vaasaan kesän alussa. Kuusitoista vaasalaisravintolaa kauppaa ResQ Clubin nettisivuilla ja kännykkäsovelluksella ylijäämäannoksia 4-5 euron hintaan.

Kauppa käy  

Annokset pannaan tarjolle sivustolle lounasruokailun päätteeksi. Tämän jälkeen asiakas, joka annoksen tai annoksia haluaa tekee kaupat puhelimellaan tai tietokoneella.

Ostosta tulee saman tien tieto ravintolaan ja ruoka voidaan pakata valmiiksi ja viedä kylmään odottamaan hakijaansa

Salaatti kuuluu ylijäämäruoka-annokseen.
Ruoka-annokseen kuuluu lämmin ateria ja salaatti.Anna Wikman / Yle

.

Mama`s Kitchen pani maanantaina muutaman annoksen myyntiin ja kymmenessä minuutissa ylijäämäruoka oli myyty.

– Lounastauko sattui sopivasti, kun puhelimeeni tuli tarjoukset. Päätin hakea ensi kerran ruokani täältä, sanoi nuori vaasalainen Jenny Sandström tyytyväisenä.

Kysyntä on ollut innostunutta. Vaasassa kolmen kuukauden aikana yli 2000 ruoka-annosta on päätynyt jätesäiliön sijasta asiakkaille. Ravintolat ovat hävikin vähentymisen lisäksi saaneet uusia asiakkaita lounaspöytään.

– Kyllä meillä on näin käynyt. Ihan outoja kasvoja on käynyt hakemassa ostamaanasa ruokaa ja sitten olemme nähneet heitä useamminkin lounaallamme, kertoo Petri Kangasoja.

Toiminta laajenee

Toimintaa pyritään nyt lisäämään Vaasassa ja sen jälkeen laajentamaan muualle. Seinäjoella on jokunen ravintola lähtenyt mukaan ja Vöyrillä on yksi tarjoaja.

– Pikkuhiljaa etsimme kumppaneita muiltakin paikkakunnilta ja aiomme laajentaa toimintaa täällä Pohjanmaalla, kertoo aluejohtaja Eveliina Suutari ResQ Clup Vaasa.

Ravintoloiden ylijäämäruokaa kaupittelee netissä ja puhelinsovelluksella tällä hetkellä kolme eri yhtiötä. Niiden toimintatapa on toistensa kaltainen.

Näistä ResQ Club toimii Pohjanmaalla. Yksin sillä on koko maassa 35 000 asiakasta pääkaupunkiseudun lisäksi kymmenessä kaupungissa. Yritys on juuri laajentanut toimintaansa myös Viroon ja Hollantiin. Palvelu on käytettävissä myös Ruotsissa kolmessa kaupungissa.

Lue seuraavaksi