Kotimaisen elokuvan vilkas syksy: Cannesissa palkittua laatudraamaa, noitavainoa ja esikoisohjauksia

Taneli Mustosen Bodom käynnisti kotimaisen elokuvan syksyn kauhulla. Tarjonta jatkuu monipuolisena. Luvassa on kansainvälisesti palkittuja draamoja, odotettuja esikoisohjauksia ja tositapahtumien inpiroimia tarinoita.

elokuvat
Elokuvasta Hymyilevä mies
Elokuvayhtiö Aamu / Sami Kuokkanen

Hymyilevä mies 2.9.

Ensimmäisen pitkän elokuvansa ohjannut Juho Kuosmanen valloitti Hymyilevällä miehellä Cannesissa, jossa elokuva voitti festivaalin kakkossarjan Un Certain Regard pääpalkinnon. Nyrkkeilijä Olli Mäestä kertova elokuva perustuu tositapahtumiin. Hymyilevässä miehessä Jarkko Lahden esittämä Mäki saa tilaisuuden otella maailmanmestaruudesta Helsingissä. Matsiin valmistautumisen ohella nyrkkeilijä rakastuu. Kiireestä kantapäähän tyylikäs elokuva on vahva kokonaisuus, draamasta kumpuaa myös sydämellistä huumoria. Ensimmäiset pääroolinsa tekevien Jarkko Lahden ja Oona Airolan kemia kantaa hienosti.

Teit meistä kauniin 7.9.

Apulannan entisen basistin Tuukka Temosen ohjaama elokuva Apulanta-yhtyeen perustamisesta ja yhtyeen ensimmäisistä vuosista perustuu pitkälti tositapahtumiin. Teit meistä kauniin esittelee monella vuosikymmenellä menestyneen bändin historiikin erityisesti faneille, mutta onnistuu myös nuorisokuvauksessa. Tonin, Sipen ja Tuukan näyttelijät Tatu Sinisalo, Teppo Manner ja Iiro Panula ovat tavoittaneet rooliensa todelliset esikuvat erinomaisesti. Ajankuvaan eli 90-luvun lama-aikaan elokuva ei kuitenkaan saa otetta.Teit meistä kauniin on Presidentintekijät-dokumentin ohjanneen Tuukka Temosen ensimmäinen pitkä fiktioelokuva.

Tulen morsian 9.9.

Viimeksi Onneli ja Anneli -elokuvat ohjannut Saara Cantell hyppää satumaailmoista historiallisiin tositapahtumiin elokuvassaanTulen morsian. Draamaelokuva sijoittuu vuoden 1666 Ahvenanmaalle. Parantajaksi koulutettava Anna ryhtyy piiaksi tuomarille, joka on ottanut tehtäväkseen pakanallisten tapojen puhdistamisen. Anna rakastuu naimisissa olevaan mieheen, jonka vaimoa hän alkaa mustasukkaisuudessaan syyttää noidaksi. Pääosissa nähdään muun muassa Tuulia Eloranta ja Lauri Tanskanen.

Tuulia Eloranta roolissa Anna elokuvassa Tulen morsian.
Tulen morsian kertoo noitavainoista.Periferia Productions

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus 16.9.

Rakastetun Röllin seikkailut jatkuvat jälleen uudessa elokuvassa. Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus on jo kuudes Rölli-elokuva. Allu Tuppurainen palaa jälleen päärooliin. Ystävykset Rölli ja nuori Juurakko-tyttö huomaavat, että heitä yhdistää samanlainen tausta. Molemmat ovat tippuneet pienenä taivaalta nyyteissä, eikä kumpikaan tiedä, mistä he ovat alunperin kotoisin. Rölli ja Juurakko saavat kuitenkin vihiä kaukaisesta paikasta ja lähtevät pitkälle ja vaiherikkaalle matkalle etsimään juuriaan. Elokuvan ohjaa myös Rölli ja kultainen avain -elokuvan ohjannut Taavi Vartia.

Tyttö nimeltä Varpu 23.9.

Tyttö nimeltä Varpu on lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Elokuvassa nähdään muusikko-näyttelijä Paula Vesala ensimmäisessä pääroolissaan. Tyttö nimeltä Varpu kertoo 12-vuotiaasta Varpusta, joka asuu kahdestaan äitinsä kanssa. Tyttö varastaa auton ja ajaa pohjoiseen etsimään isäänsä, jota ei ole koskaan tavannut.

Pahan kukat 30.9.

Antti J. Jokinen voitti nuorisokuvauksellaanPahan kukatShanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin pääsarjassa palkinnon parhaasta ohjauksesta. Elokuvafestivaali on Aasian suurin. Lähiönuorista ja uusioperheestä kertovan elokuvan nuorten päärooleissa nähdään amatöörinäytteliijät Viljami Nojonen sekä muusikot Juno ja Mikael Gabriel. Kokeneista näyttelijöistä mukana ovat esimerkiksi Eero Aho ja Krista Kosonen.Pahan kukissanuorison ongelmat purkautuvat väkivaltaisuuksiin ja mellakoihin.

Pahan kukat
Pahan kukat palkittiin Aasian suurimmalla elokuvafestivaalilla.Alvi Pakarinen

Syysprinssi 14.10.

New Yorkissa opiskelleen Alli Haapasalon esikoisohjaus perustuu Anja Snellmanin (Kauranen) vuonna 1996 julkaistuun menestysromaaniin.Syysprinssi-elokuvassa nuorten ja rakastuneiden kirjailijanalkujen Inkan ja Juhanan romanssin tielle tulevat mielenterveysongelmat. Elokuva sijoittuu 80-luvun alkuun ja punk-liikkeen käynnistymiseen. Päärooleissa esiintyvät Laura Birn ja Lauri Tilkanen.

Näyttelijät Laura Birn ja Lauri Tilkanen.
Laura Birn ja Lauri Tilkanen näyttelevät rakastunutta paria Syysprinssissä.SolarFilms

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! 19.10.

Suosittuihin Tatu ja Patu -lastenkirjoihin perustuvassa elokuvassa veljekset matkustavat Outolasta Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä. Hullunkurinen seikkailu on Rike Jokelan esikoiselokuva, jonka pääosissa nähdään muun muassa Antti Holma, Riku Nieminen ja Eedit Patrakka.