1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiistelty turvapaikanhakijoiden yhteisruokailu puretaan osittain Kauhavalla

Kauhavan vastaanottokeskuksen ruokailu järjestetään uudella tavalla. Perheasunnoissa asuvat turvapaikanhakijat saavat jatkossa korotettua vastaanottorahaa, jonka turvin he voivat valmistaa itse ruokansa. Viime kesänä erimielisyydet ruokailun järjestämisestä kärjistyivät kiistaksi, joka johti silloisen vastaanottokeskuksen johtajan irtisanoutumiseen.

turvapaikanhakijat
Kauhavan vastaanottokeskuksen vappubasaarissa oli tarjolla mm. falafelia.
Olli Koski / Yle

SPR:n hallinnoiman Kauhavan vastaanottokeskuksen ruokahuollosta on sovittu entisen lentosotakoulun alueen nykyisen omistajan LSK Business Parkin kanssa. Kauhavalla päädyttiin alun perin malliin, jossa turvapaikanhakijoille järjestettiin yhteisruokailu.

Nyt sopimusta on muutettu niin, että perheasunnoissa asuvat turvapaikanhakijat saavat jatkossa korotettua vastaanottorahaa, jonka turvin he voivat valmistaa itse ruokansa. Perheasunnoissa keittomahdollisuuksien äärellä asuu Kauhavalla puolentoista sataa turvapaikanhakijaa. Uusi sopimus astuu voimaan syyskuun alussa.

– Lähtökohta uudessa sopimuksessa on se, että ne joilla on mahdollisuus tilojen puolesta valmistaa itse ruokansa, voivat sen tehdä ja saavat korotettua vastaanottorahaa, selvittää vastaanottokeskuksen johtaja Juha Mäki-Rajala.

Niin sanotulla "miesten puolella" tilanne jatkuu ennallaan. Joukkomajoitustyyppisesti asuville perheettömille miehille ei makseta korotettua vastaanottorahaa ja heillä on mahdollisuus ruokailla vastaanottokeskuksen ruokalassa.

Mäki-Rajala luonnehtii uutta sopimusta hyväksi kompromissiksi.

Ruokailun järjestäminen ehti aiheuttaa Kauhavalla kiistan, jonka seurauksena vastaanottokeskuksen silloinen johtaja Ilkka Peura irtisanoutui kesällä tehtävästään. Peura kannatti mallia, jossa kaikki turvapaikanhakijat olisivat saaneet korotettua vastaanottorahaa ja voineet valmistaa ruokansa itse.

Migri haluaa vähentää yhteisruokailua

Myös Maahanmuuttovirasto Migri pyrkii siihen, että vastaanottokeskuksissa luovuttaisiin keskitetystä ruokahuollosta. Sisäministeriön sisäinen tarkastus on selvittänyt sopimuksia vastaanottopalveluiden järjestämisestä. Selvityksen perusteella Migri linjaa, että säästöjä haetaan mm. vähentämällä ruokahuoltosopimuksella toimivien vastaanottokeskusten määrää.

Toimintatapa, jossa turvapaikanhakijat valmistavat itse ruokansa, on selvästi edullisempi ja säästää valtion rahoja, sanoo Migrin talousjohtaja Kari Kananen.

SPR:n Länsi-Suomen piirin alueella yhteinen ruokahuolto on vielä kolmessa vastaanottokeskuksessa. Kauhavan lisäksi yhteisruokailu on Keuruulla ja Puuppolassa.

Toiminnanjohtaja Pekka Annalan mukaan Kauhavalle neuvoteltu uusi sopimus, joka purkaa osittain keskitettyä ruokahuoltoa, on SPR:lle edullinen. Sitäkin on selvitetty, kuinka iso remontti "miesten puolella" pitäisi tehdä, että kaikki turvapaikanhakijat pääsisivät Kauhavalla kokkaamaan itse.

– Muutoksia ei ainakaan toistaiseksi edes harkita, sanoo Annala.

Turvapaikanhakijat apukokkeina keittiössä

Kesän kiistojen jälkeen Kauhavan vastaanottokeskuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota yhteisruokailuun. Vastaanottokeskuksen asukkaita on päästetty keittiön puolelle, ja he ovat voineet tuoda omaa osaamistaan ja kulttuuriaan ruoan valmistukseen.

– Yhteisruokailun käyttöaste on nyt hyvä enkä ole kuullut pitkään aikaan yhtäkään valitusta ruoan laadusta, toteaa vastaanottokeskuksen johtaja Juha Mäki-Rajala.

Kauhavan vastaanottokeskuksessa on reilut 300 turvapaikanhakijaa. Määrä on kasvamassa, koska Kauhava on yksi niistä paikoista, jonne sijoitetaan lakkautettavien vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoita.

Lue seuraavaksi