1. yle.fi
  2. Uutiset

Elias Lönnrotin ja Maria-nuorikon talosta tavarataloksi – "Rakennus purettiin aika köykäisin perustein"

Anttilan konkurssi lopettaa yhden aikakauden Kajaanin Kauppakadun ja Lönnrotinkadun kulmauksen tontilla. Nyt kansa miettii, mitä tontille tulee seuraavaksi, mutta on tontin tai lähinnä sillä sijainneen rakennuksen kohtalo kirvoittanut mielipiteitä aiemminkin.

rakennukset
Saastamoinen, nykyinen Anttila
Kainuun museo

Aikoinaan, 1830-luvulla kyseinen tontti oli postinhoitaja Montgomeryn omistuksessa. Kun hän lähti Ahvenanmaalle, silloinen Kajaanin piirilääkäri Elias Lönnrot osti talon hyvää hyvyyttään pois. Lönnrotilla oli myös omistuksessaan tila, jossa hän asui itse ja hänen vanhempansa asuttivat keskustan tonttia.

Entinen Montgomeryn tontti siirtyi myöhemmin Levonius-nimisen virkamiehen omistukseen, mutta koska hän ei pystynyt maksamaan talon hintaa, tuli Lönnrotista jälleen talon omistaja. Kun 47-vuotias Lönnrot löysi rakkauden nuoren Maria Piponiuksen kanssa, tontille kohosi uusi talo.

– Hän sitten rakennutti tontille niin sanotun Lönnrotin talon, kaksikerrokseisen komean puutalon, joka oli siihen aikaan Kajaanin komein ja suurin yksityiskäytössä ollut puutalo. Talon rakennustöitä johti Lönnrotin nuorikko Maria ja hän valvoi hyvinkin tarkkaan, että talo tuli sellaiseksi kuin hän halusi, kertoo professori Reijo Heikkinen, joka on perehtynyt muun muassa Kainuun historiaan.

Kolmen vuoden päästä, vuonna 1854, Lönnrot muutti Helsinkiin, kun hänet valittiin Helsingin yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden professoriksi.

Kuva valokuvasta, joka esittää Lönnrotin taloa
Anttilan ikkunassa on ollut kuvataulu muistuttamassa Lönnrotin talon historiasta. Terhi Marjakangas / Yle

– Hän joutui hyvin tarkkaan miettimään, että mitä tekee talolle, koska hänellä oli siitä vielä velkaa. Hänen seuraajansa, piirilääkäri Peter Ervast, osti talon seuraavaksi. Tosin huomattavalla alennuksella.

Tämän jälkeen talo toimi Kajaanin piirilääkäreiden asuinpaikkana ja 1870-luvulla siinä toimi Kajaanin yleinen sairaala.

Pala kulttuurihistoriaa katosi

Saastamoinen osti puutalon rakentaakseen paikalle Saastamoisen tavaratalon, ja puutalo purettiin vuonna 1968. Purkaminen herätti tuolloin keskustelua, mutta rakennuksen tuhoutuminen on ymmärretty kokonaisuudessaan vasta myöhemmin.

Ipatti, Anttila
1970-luvulla Anttilan kiinteistössä toimi Eliaksen kulma.Kainuun museo

– Siitä käytiin jonkin verran julkista mielipiteenvaihtoa. Tämä kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus purettiin aika köykäisin perustein. Kyseessä oli kuitenkin aika hyväkuntoinen rakennus, ei ollut esimerkiksi isoja lahovaurioita. Mutta Saastamoinen katsoi, että se on rakennuksena vanha ja siihen ei voi perustaa kauppaliikettä, Reijo Heikkinen pohtii.

Heikkisen mukaan rakennus oli merkittävä ja sen kulttuurihistoriallinen arvo ymmärrettäisiin ehkä tänä päivänä erilailla.

– Toki on ymmärrettävää, että tuollaisella keskeisellä paikalla liiketaloudelliset seikat vaikuttivat siihen, että katsottiin aiheelliseksi purkaa ja perustaa tavaratalo paikalle, Heikkinen jatkaa.

Lue seuraavaksi