Saimaannorppa kuoli muikkuverkkoon

Saimaan Pihlajavedellä aikuinen urosnorppa jäi kiinni muikkuverkkoon. Tämä oli jo toinen tänä vuonna havaittu verkkokuolema.

Kotimaa
Saimaannorppa kivellä.
Eero Korhola

Metsähallitus sai tiistaina 30. elokuuta ilmoituksen muikkuverkkoon hukkuneesta saimaannorpasta. Saimaan Pihlajavedellä 41 kiloa painanut aikuinen urosnorppa oli jäänyt kiinni muikkuverkkoon, jonka solmuväli oli 17 mm. Verkko oli laillinen. Tämä oli jo toinen tänä vuonna havaittu verkkokuolema.

Metsähallituksen tilastoissa on tiedot 191 kalanpyydyksiin kuolleesta saimaannorpasta, joista tämä oli viides muikkuverkkoon hukkunut. Saimaalla norpat yleensä jäävät kiinni yleisemmin käytettyihin kalaverkkoihin, jotka ovat solmuväliltään 45 - 55 mm.

Saimaannorpan kannan vahvuus on Metsähallituksen arvioin mukaan tällä hetkellä noin 320 yksilöä. Verkkokuolemat ovat vähentyneet verkkokalastuskiellon ja erilaisten kalastusrajoitusten myötä.

Norpan ruho odottaa nyt pakastimessa ruumiinavausta

Nyt kuolleen norpan ruho on jo Metsähallituksen toimesta haettu ja sen mittaukset tehty.

– Ruho odottaa nyt pakastimessa. Kerran vuodessa Oulun Eviran eläinpatologi tekee kuolleille norpille ruumiinavauksen, josta kerätään näytteitä kudospankkiin ja seurataan saimaannorppien terveydentilaa, Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila selvittää.

Norpan ikä selviää vasta ruumiinavauksen yhteydessä.

– Kalloista irrotetaan hammas, jonka avulla pystytään määrittämään norpan ikä kuin puiden vuosirenkaista.

Norppien verkkokuolemat vähentyneet verkkokalastuskiellon myötä

Verkkokalastuskielto ulottuu tällä hetkellä huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Lisäksi on ympärivuotinen pyydystyyppirajoitus, jossa norpalle vaarallisimpien pyydysten käyttö on kielletty.

– Verkkokuolemissa näkyy se kevätaikaisen verkkokalastuskiellon tehokkuus, sillä verkkokuolemat ovat poistuneet touko-kesäkuusta, jossa on aikaisemmin ollut suurin verkkokuolleisuus, Auttila kertaa.

Nyt verkkokuolemat ovat tosin siirtyneet myöhemmälle kesälle, jolloin kalastuskielto ei ole enää voimissaan.

– Ratkaisu olisi kesäkauden verkkokalastuskiellon jatkaminen.