1. yle.fi
  2. Uutiset

Keiju-rasiat apuna ruokahävikin havainnollistamisessa

Peräseinäjoen Ritolanhallin kouluruokailuista kertyy ruokahävikkiä parhaimmillaan vain noin ruokalusikallinen oppilasta kohden. Oppilaat pystyvät vaikuttamaan ruokalistan suunnitteluun nimikkoruokapäivällä, joka osaltaan pienentää syntyvän ruokahävikin määrää.

ruokahävikki
Peräseinäjoen koululaiset aloittivat ruokahävikin vastaisen taistelun hienosti. 450 oppilaalta ruokajätettä kertyi vain 11 margariinipaketin verran.
Peräseinäjoen koululaiset aloittivat ruokahävikin vastaisen taistelun hienosti. 450 oppilaalta ruokajätettä kertyi vain 11 margariinipaketin verran.Anne Elhaimer / Yle

Ritola-hallissa Peräseinäjoellla ruokailee päivittäin noin 450 suuta, eskarilaisista lukiolaisiin. Aamupäivän aikana tarjottu puuro tuntui maistuvan oppilaille.

Kun puolet oppilaista oli syönyt, oli jäteastiaan kertynyt oppilailta noin kilon verran puuroa, leivänkannikoita ja omenoita. Pienillä eleillä pystytään vähentämään hävikkiruuan määrää.

– Ala-asteen oppilaat ottivat ensin vähän, mutta hakivat sitten lisää, kun totesivat, että hyvää oli, ravitsemistyön johtaja Anita Haapamäki kertoo.

Hävikinvastainen viikko on näkynyt oppilaille jo aamunavauksista lähtien. Tällöin oppilaille on kerrottu edellisen päivän ruokahävikin määrä.

– Eilen ruokahävikkiä kertyi 4,4 kiloa, eli noin ruokalusikallinen per henkilö, Haapamäki kertoo.

Lukua havainnollistetaan oppilaille ruokassa myös keiju-rasioiden avulla, jotka näyttävät oppilaille edellisen päivän ruokahävikin määrän.

Hävikinvastainen taistelu ei lopu tähän viikkoon

Haapamäki on mukana hävikkityöryhmässä, jossa pyritään vähentämään Seinäjoen kaupungin ruokahävikin määrää. Oppilaat ovat pystyneet vaikuttamaan ruokalistan suunnitteluun nimikkoruokapäivällä. Näin taataan, että oppilaille löytyy myös mieleisiä ruokia listalta. Haapamäen mukaan tämä jo osaltaan vähentää jätesankoon päätyvän ruuan määrää.

Haapamäki kertoo, että hävikin ehkäisy ei jää vain tähän viikkoon, vaan hävikin määrää pyritään tarkkailemaan aktiivisesti myös jatkossa.

– Opettajien kanssa yhteistyö on erityisen tärkeää, että he infoavat oppilaita. Jos me vaan laitettaisiin tänne tietoa, että meillä on tällainen lautashävikki, niin oppilaat tuskin kiinnittäisivät siihen huomiota, Haapamäki kertoo.

Kuluttajaliitto järjestää tänä vuonna neljättä kertaa valtakunnallisen Hävikkiviikon 29.8.-4.9.2016. Hävikkiviikko-kampanjan tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen.

Lue seuraavaksi