Paperiton ambulanssi vähentää paperisotaa ja parantaa potilaiden turvallisuutta hälytystehtävissä

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen ambulansseissa on luovuttu lähes kokonaan paperitöistä. Nyt potilaan tiedot kirjataan suoraan kannettavalle tietokoneelle, mutta sairaalaa varten ne pitää vielä toimittaa paperilla. Ensihoitajien mukaan uusi järjestelmä vähentää virheiden mahdollisuutta potilastyössä.

Kotimaa
Paperiton ambulanssi vähentää paperisotaa ja parantaa potilaiden turvallisuutta
Ville Honkonen / Yle

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueen kaikissa 20 ambulanssissa on ollut reilun vuoden verran vakiovarusteena kannettava tietokone. Sen käyttö vähentää paperien pyörittämistä hälytystehtävissä.

Hälytyksen tullessa järjestelmä kertoo ensihoitohenkilöstölle tapahtumapaikan osoitteen ja sen, minkälainen tehtävä heitä odottaa. Paikan päällä se myös opastaa ensihoitajia potilaan hoidossa, kertoo ensihoitomestari Mikko Toivainen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

– Kone ehdottaa ensihoitajalle kysymyksiä, joita erilaisille potilasryhmille, kuten esimerkiksi vammautuneelle potilaalle tulee esittää. Järjestelmässä on valmiita kysymyspohjia, jotka ohjaavat ensihoitajia tekemään kullekin potilaalle olennaisia kysymyksiä, sanoo Toivainen.

Kaikki kysymykset eivät välttämättä ole jokaisen potilaan kohdalla olennaisia, mutta kysymysten läpi käyminen vähentää Toivaisen mukaan virheiden mahdollisuutta potilaan hoidossa.

Kone laskee automaattisesti sen, kuinka paljon tietyn potilaan on saatava jotakin lääkettä.

Mikko Toivainen

Ambulanssista sairaalaan tieto siirtyy vielä paperilla

Täysin eroon papereista ei ambulansseissa ole vielä päästy, sillä potilaan tiedot pitää vielä tulostaa paperille sairaalaa varten. Tiedot eivät siirry suoraan järjestelmien välillä. Laite kuitenkin kerää omaa hoitohistoriaa, josta on myös apua jatkossa.

– Siellä näkyvät aikaisemmat ambulanssikäynnit, ja sitä kautta pystytään saamaan tarkkaa tietoa esimerkiksi potilaan sydänfilmistä. Uutta sydänfilmiä voidaan verrata edelliseen ja tutkia, onko siihen tullut muutoksia.

Koneen keräämästä hoitohistoriasta on hyötyä myös ensihoidon omaa toimintaa tilastoidessa. Suurimpana koneen tuomana etuna Toivainen pitää lisääntynyttä potilasturvallisuutta.

– Kysymyspatteriston lisäksi kone myös laskee automaattisesti sen, kuinka paljon tietyn potilaan on saatava jotakin lääkettä. Toki hoitaja varmistaa aina sen, että annos on oikea, Toivainen muistuttaa.

Tietokantojen yhdistäminen toisi vielä suuremman hyödyn

Ulkonäöltään laite on kuin mikä tahansa kannettava tietokone – tosin tavallistakotikannettavaa hieman paksumpi ja jämerämpi.

Jos tietokannat saataisiin jollakin tavalla yhdistettyä, olisi siitä varmasti hyötyä.

Mikko Toivainen

– Meidän käytössämme on hyvä, että kone on kestävämpää tekoa. Tilanteet vaihtelevat, ja kone voi tipahtaakin välillä. Yhtään ei kuitenkaan ole vielä mennyt käsittääkseni rikki, ensihoitomestari Mikko Toivainen kertoo.

Myös tietoliikenneyhteydet ovat tähän saakka toimineet myös kauempana asutuskeskuksista. Potilaan tiedot säilyvät palvelimella, vaikka yhteys välillä katkeaisikin.

Pääkaupunkiseudulla kannettavia tietokoneita on käytetty ensihoidossa pidempään, ja siellä tiedonsiirto ambulanssien ja sairaalan välillä onnistuu jo sähköisesti. Samaa toivotaan myös pohjoiseen.

– Jos tietokannat saataisiin jollakin tavalla yhdistettyä, olisi siitä varmasti hyötyä. Toki esimerkiksi tietosuoja-asiat on mietittävä tarkkaan, mutta askeleen lähempänä täysin paperitonta ambulanssia jo ollaan.