Kylän ainoan pankkikonttorin sulkeminen surettaa: "Ei minulla ole tietokonettakaan"

Vanhuksia mietityttää raha-asioiden hoitaminen jatkossa Vuolijoen taajamassa Kajaanissa. Läheskään kaikki eivät innostu nettipankista, koska tietokonetta ei ole, ja ostokset on totuttu hoitamaan käteisellä.

Vuolijoki
Mies suree pankkikonttorin sulkemista.
Jarmo Nuotio / Yle

Yli kahdenkymmenen hengen suuruinen joukko vuolijokelaisia, pääosin vanhuksia, kokoontui tiistaina hyvissä ajoin ennen puolta kymmentä Kainuun Osuuspankin Vuolijoen konttorin ovelle. Tiistai oli päivä, jolloin konttori oli viimeistä päivää auki. Se sai tunteet pintaan myös vanhustentalossa asuvalle Maija Lappalaiselle.

– Kyllä tämä tuntuu pahalta, pankki laitetaan yhtä äkkiä kiinni. Raha on nyt haettava jostain muualta, enkä vielä tiedä mistä. Hoidan asiani käteisellä, ja täältä olen eläkkeeni nostanut. Minä en pankkikortteihin ja sellaisiin ole sekaantunut, ei minulla ole tietokonettakaan.

Keskustassa asuva Toivo Huovinen on myös pahoillaan konttorin kiinni laittamisesta.

– Aluksi luvattiin, että palvelut eivät heikkene, mutta pikku hiljaa niitä on heikennetty. Ei tämä konttori ole enää ollut aukikaan kuin kahtena päivänä viikossa eli tiistaisin ja perjantaisin.

Kylätie hiljenee

Vuolijoki ja Kajaani tekivät kuntaliitoksen vuonna 2007. Kyläläisillä on pitkin matkaa ollut tunne, että palvelut katoavat. Päätäntävaltaa on haettu myös perustamalla aluelautakunta kylän asioiden ajamiseen, mutta markkinavoimiin sillä on vaikea vaikuttaa.

Toivo Huovinen tuumailee, että konttorin sulkeminen hiljentää kylää entisestään.

– Konttori on ollut erityisen tärkeä vanhuksille. Tänne on ajettu taksilla, koska ei kaikilla ole omaa autoa, ja hoidettu samalla kaupassa käymiset ja muut. Viime aikoina taksiliikenne on keskittynyt pankin aukiolopäiviin, joten kyllä kylätie nyt varmasti hiljenee.

Minä en pankkikortteihin ja sellaisiin ole sekaantunut, ei minulla ole tietokonettakaan.

Maija Lappalainen

– Jatkossa suunta on Otanmäkeen, mikä tuo taas lisäkilometrejä. Sen jälkeen onkin valittavana Kajaani tai Vaala, eivätkä ne matkat ole enää taksilla pikkumatkoja, Huovinen jatkaa.

Huovisen mukaan kaksikin pankkipäivää on normaalisti riittänyt hyvin.

– Ei täällä ruuhkaa ole ollut. Vasta kun tieto sulkemisesta tuli, on väki innostunut käymään Manamansalosta saakka.