Yliopistoon vaikka juristin avulla – ilman opiskelupaikkaa jääneet valittavat oikeuteen saakka

Ilman yliopiston opiskelupaikkaa jääneet ovat alkaneet käyttää asianajajien apua tehdessään valitusta yliopistolle. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan ilmiö on Helsingissä ja Turussa jo tavallinen. Nyt se on alkanut näkyä myös Itä-Suomessa.

Kotimaa
silmälasit ja kirja
Markku Karvonen / Yle

Yliopistoon haluavat ovat valmiita menemään yllättävän pitkälle päästäkseen sisään oppilaitokseen.

Jos hakija kokee, että esimerkiksi hänen suoritustaan valintakokeessa on arvioitu väärin, hän voi valittaa yliopistolle sen päätöksestä jättää hakija vaille opiskelupaikkaa. Oikaisupyynnön eli valituksen tekemiseen käytetään jopa asianajajan palveluita.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan oikeustieteissä on pitkä perinne asianajajan käyttämisestä. Se on Tolvasen mukaan Helsingissä ja Turussa yleistä. Nyt ilmiö on rantautunut myös Itä-Suomen yliopistoon.

– Asianajajan tekemät valitukset eivät kuitenkaan yleensä menesty sen paremmin kuin hakijoiden itsensä tekemät, Tolvanen toteaa.

Apua valitukseen valmennusyrityksiltä

Tolvanen liittää juristin avun käytön valmennuskursseihin, joita jotkut hakijat käyvät ennen yliopiston pääsykokeita. Myös Lapin ja Turun yliopistoissa on huomattu, että valmennuskurssit mainostavat hakijoille erilaisia konsultointipalveluita.

Esimerkiksi valmennuskursseja järjestävä yritys voi tarjota myös palvelua, jossa hakijan valintakoe käydään läpi ja tehdään tarvittaessa oikaisupyyntö yliopistolle.

Me emme yliopistolla voi tälle mitään. Me teemme omaa tehtäväämme

Arto Liljeblad

– Eräs yritys esimerkiksi tarjoaa konsultointipalvelua netissä 485 euron hintaan. Me emme yliopistolla voi tälle mitään. Me teemme omaa tehtäväämme, sanoo Arto Liljeblad Turun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Oikaisupyyntöjä lähetettiin Itä-Suomen yliopistoon tänä kesänä yhteensä yli 100, Turun yliopistoon 87 ja Lapin yliopistoon 22. Asianajajan palveluita käyttäneiden määriä ei tiedetä, koska palvelun käyttämistä ei tarvitse mainita hakemuksessa.

Kaikkein innokkaimmat menevät hallinto-oikeuteen asti saadakseen opiskelupaikan. Matti Tolvasen mukaan Itä-Suomen yliopistosta menee muutamia tapauksia hallinto-oikeuteen, mutta sitä kautta opiskelupaikan saaminen on todella harvinaista.