1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuka myrkyttää ja sahaa puistopuita? Ruoriniemen puistossa vuosia jatkuneita tuhoja

Moottorisahamies nähtiin puistossa vuonna 2014, mutta näkijät eivät ilmiantaneet miestä poliisille. Nyt puita on myös porattu ja myrkytetty.

puut
Puita Ruorinimen puistossa Lahdessa
Puita rannassaHanna Laukkanen/Yle

Lahden Ruoriniemessä on vahingoitettu puistopuita tarkoituksellisesti.

Ruoriniemen puistossa useat puut ovat pudottaneet lehtensä ennen aikaisesti - oireet viittavat asiantuntijoiden mukaan rikkakasvien torjunta-aineiden käyttöön.

Tuholaisista, kasvitaudeista tai jostain muusta luonnollisesta syystä lehdet eivät ole puista tippuneet. Puiden rungoista on löytynyt myös jälkiä poraamisesta ja lisäksi isojen puiden latvoja on katkottu sahaamalla.

10 000 euron lasku

Tuhot koskevat kahdeksaa isoa istutuspuuta ja 18 luonnonvaraista puuta. Puut ovat parinkymmenen vuoden ikäisiä. Suurin osa kuolleista puista pitää kaataa.

Lahden kaupunki on jättänyt asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Tieto tuhoista kulkeutui vihertoimelle asukkailta, kun he huomasivat puiden pudottaneen lehtiään. Puiston hoitotoimien arvioidaan maksavan yli 10 000 euroa.

Sarjatuhoaja vai eri henkilöt?

Lahden kaupungin puutarhuri Kirsi Kujala sanoo, että samalla aluella puita on tuhottu aiempinakin vuosina. Puiden juureen on laitettu kasvimyrkkyä, puiden latvoja on katkottu ja puita on sahattu. Jäljellä on ollut vain kanto tuhoajan jäljiltä.

–Alueen asukkaat olivat nähneet moottorisahamiehen liikkuvan puistossa 2014, mutta kukaan ei ilmiantanut miestä, Kujala sanoo.

Kujalan mukaan kaupungille tulee useita soittoja keväisin siitä, että Ruoriniemen alueen ja muita Lahden puita pitäisi kaataa. Syynä on se, että ne haittavat rantamaisemien näkyvyyttä. Kaupunki ei kuitenkaan kaada puita vain parantaakseen näkyvyyttä.

Kujala on toiveikas tekijän tai tekijöiden löytymisestä.

–Alueella on satoja ikkunoita, joista tekijän voi nähdä, hän sanoo.

Lue seuraavaksi