Hyppää sisältöön

Tulevatko he jälleen? Viisi kysymystä pakolaiskriisistä

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on vähentynyt viime vuodesta selvästi. Maailman pakolaiskriisi on kuitenkin entistä vakavampi. Noin 65 miljoona ihmistä on lähtenyt kodeistaan ja tilanne on arvaamaton.

Syyskuussa 2015 Luulajan linja-autoaseman kautta kulki joka päivä satoja irakilaisia turvapaikanhakijoita matkalla kohti Suomea. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

1. Voiko pakolaisten tulo Suomeen kiihtyä uudestaan?

Reitit Suomeen ovat tukossa. Kesän aikana turvapaikanhakijoita on saapunut keskimäärin noin sadan tulijan viikkovauhtia.

Venäjän toiminta on epävarmuustekijä. Talvella itärajan yli tuli tuhatkunta turvapaikanhakijaa, mutta Venäjä tukki reitin.

2. Kestääkö Turkin ja EU:n pakolaissopimus?

Itäisellä Välimerellä pakolaissopimus horjuu. Viime päivinä Kreikan saarille on saapunut aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita Turkista. Maanantaina tulijoita oli jo yli 300.

Turkki on uhannut lopettaa yhteistyön EU:n kanssa, ellei turkkilaisten viisumivapaa pääsy EU:n Schengen-alueelle toteudu lokakuuhun mennessä.

Turkki ja EU sopivat keväällä Kreikan saarille maaliskuun lopun jälkeen tulleiden turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Turkkiin. Hakijat voidaan palauttaa, mikäli he eivät saa turvapaikkaa. Sopimus tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon Kreikan saarille.

EU-komission mukaan Turkkiin palautettuja on vajaat 500.

3. Onko Kreikkaan juuttuneilla pakolaisilla toivoa päästä muualle Eurooppaan?

Kreikassa on edelleen noin 50 000 turvapaikanhakijaa, jotka tulivat maahan ennen Turkin ja EU:n sopimusta.

EU sopi viime vuonna 160 000 turvapaikanhakijan siirtämisestä Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin. EU-komission heinäkuussa julkaistujen lukujen mukaan turvapaikanhakijoita on siirretty noin 3 500.

4. Minne Eurooppaan pyrkivät pakolaiset nyt tulevat?

EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus ja Balkanin sulkeutuvat rajat tukkivat itäisen pakolaisreitin keväällä.

Nyt päähuomio kohdistuu Italiaan.

Viime viikkoina tuhansia ihmisiä on pelastettu ihmissalakuljettajien hatarista veneistä Libyan rannikon edustalta.

Toistaiseksi Italiaan on saapunut pakolaisia ja siirtolaisia Välimeren yli suunnilleen samaan tahtiin kuin viime vuonna.  Italiaan on tänä vuonna tullut noin 105 000 ihmistä. Tulijat ovat pääosin Afrikasta.

5. Miltä maailman pakolaistilanne näyttää?

Maailman pakolaiskriisi ei ole hellittänyt. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tilanne on pahempi kuin koskaan aikaisemmin järjestön historian aikana. Yli 65 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan.

Luvussa ovat mukana turvapaikanhakijat, pakolaiset ja eri maiden sisäiset pakolaiset. Suhteessa väkilukuun eniten pakolaisia on saapunut Libanoniin. Runsaan neljän miljoonan asukkaan maassa on yli miljoona syyrialaispakolaista.