Nyt tarvitaan sosiaali- ja terveysalan insinöörejä – Suomessa uusi koulutus alkaa Lappeenrannassa

Yliopisto aloittaa vuoden kuluttua syksyllä suomalaisittain täysin uuden koulutuksen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon diplomi-insinööreistä leivotaan alan käytäntöjen uudistajia.

Kotimaa
Hoitaja tarkastelee röntgenkuvaa. Itseoppiva Watson-tietokonejärjestelmä toisi apua lääkäreille kuvien tulkitsemiseen.
Uusien diplomi-insinöörien tehtävänä on saada esimerkiksi teknologia parempaan käyttöön.Kalevi Rytkölä / Yle

Lappeenrannan teknillinen yliopisto aloittaa Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen koulutusohjelman. Yliopisto alkaa kouluttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon diplomi-insinöörejä vuoden kuluttua syksyllä.

Opinnot kestävät kaksi vuotta ja niissä yhdistetään talouden, tietotekniikan ja johtamisen opintoja. Koulutus toteutetaan yhdessä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa, josta löytyy sote-alan osaajia ja opettajia.

Opiskelijat voivat työllistyä sosiaali- ja terveyspalvelujen asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtäviin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Sote-kenttä muuttuu, uudistajia tarvitaan

Tutkijaopettaja Jouni Koivuniemi kertoo, että koulutusohjelmasta valmistuvista diplomi-insinööreistä tulee käytännön sote-palveluiden uudistajia. Ensimmäisiä työtehtäviä voisivat olla sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintatapojen uudistamistehtävät.

– He ovat kiinni sosiaali- ja terveyspalvelujen arjessa. He pyrkivät saamaan palvelut ja teknologiat paremmin käyttöön asiakasta unohtamatta, Koivuniemi kuvailee.

Diplomi-insinöörit voivat valmistuttuaan työskennellä sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Mallia ulkomailta

Vastaavaa tutkintokokonaisuutta ei Koivuniemen mukaan ole muualla Suomessa. Lappeenrannassakin ajatusta koulutusohjelmasta on muhiteltu muutamia vuosia.

Yliopisto on tutkintoa suunnitellessaan ottanut mallia muista sote-alan diplomi-insinöörejä kouluttavista yliopistoista maailmalla. Tällainen on esimerkiksi Johns Hopkinsin yliopisto Yhdysvalloissa.

Koulutusohjelmaan voivat hakea tekniikan kandidaatit ja amk-insinöörit.