Tästä Applen 13 miljardin kiistassa on kyse – Irlanti salli yritykselle 0,005 veroprosentin

Apple maksoi Euroopassa keräämistään voitoista veroa 0,005 prosenttia vuonna 2014. Vuonna 2003 veroprosentti oli vielä yksi.

talous
Applen logo yhtiön myymälän julkisivussa Hampurissa.
Maja Hitij / EPA

EU-komission yhdysvaltalaiselle teknologiajätti Applelle tänään määräämät 13 miljardin euron maksu perustuu siihen, että komission mielestä Apple on saanut Irlannissa epäreilua valtiontukea.

Komissio katsoo, että Apple sai Irlannilta luvan maksaa huomattavasti vähemmän veroa kuin muut maassa toimivat yritykset. Kilpailukomissaari Margrethe Vestager huomautti tiistaina, että EU-jäsenmaat eivät voi antaa veroetuja valituille yhtiöille.

Komission mukaan Irlanti salli Applen maksaa Euroopasta keräämistään veroista ainoastaan 0,005 prosenttia veroa vuonna 2014. Vuonna 2003 Irlanti peri voitoista veroa prosentin.

Esimerkiksi vuonna 2011 Irlantiin rekisteröity Apple Sales International -yritys teki voittoa noin 16 miljardia euroa. Yhtiö vastaa Applen tuotteiden myynnistä Euroopassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja Intiassa. Tämä tarkoittaa, että kun suomalainen kuluttaja osti Applen matkapuhelimen kaupasta, hän itse asiassa osti sen Apple Sales Internationalilta.

Irlannin Applelle antaman veropäätöksen myötä tästä summasta verotettavaa tuloa Irlannissa oli kuitenkin ainoastaan 50 miljoonaa euroa. Näin olleen Applen ei tarvinnut maksaa senttiäkään veroa 15,95 miljardin euron voitoista.

Vuonna 2011 veroprosentiksi muodostui näin ollen 0,05. Se laski vuoteen 2014 mennessä vielä 0,005 prosenttiin.

Laiton valtionapu komission ratkaisun takana

Komission mukaan Irlanti on antanut kaksi veropäätöstä, jotka laskivat ainoastaan Applen veroja. Ensimmäinen päätöksistä annettiin 1991 ja toinen vuonna 2007.

Ja tässä tullaan siihen, mikä tapauksessa on EU:n mukaan laitonta.

Koska vain Apple sai etua, oli kyseessä laiton valtiontuki yhdelle yritykselle. Komissio voi määrätä yhden jäsenvaltion maksamaan valtionapua takaisin kymmenen vuoden ajalta, joten Irlanti määrättiin perimään Applelta maksamatta jääneet verot vuodesta 2003 vuoteen 2014.

Tästä kertyy otsikossa mainittu 13 miljardia euroa, minkä päälle Applen tulee maksaa vielä korot päälle.

Apple ja Irlanti valittavat

Sekä Apple että Irlanti ovat ilmoittaneet valittavansa komission päätöksestä. Apple ryöpytti päätöstä kovin sanoin julkaisemassaan tiedotteessa.

Applen mukaan päätös uhkaa EU-jäsenmaiden itsemäärämisoikeutta. Yhtiö sanoo, että se ei ole pyytänyt eikä saanut erityiskohtelua Irlannissa.

Juttua on täsmennetty 1. syyskuuta. Sana mätkyt poistettu, koska kyse ei ole jäännösverosta, vaan komission ratkaisu koskee laitonta veroetua.