Kempeleen omaishoitajien asioita ryhdyttiin parantamaan toukokuussa – joukkokantelu oli silti monelle poliitikolle yllätys

Kempeleen omaishoitajien asioissa tiedettiin olevan parannettavaa, ja toimiin oli jo ryhdytty. Koska asioiden luultiin olevan kunnossa, monelle johtavalle poliitikolle joukkokantelu tuli yllätyksenä. Vammaisten ja vanhusten omaishoitajat kantelivat aluehallintovirastoon vuosien ajan huonoksi kokemastaan kohtelusta.

omaishoito
Suomen kartta jossa Kempele ja Oulu
Oulun naapurikunta Kempele tunnetaan muualla Suomessa lähinnä pääministeri Juha Sipilän kotikuntana. Yle Uutisgrafiikka

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Kempeleen sosiaalijohtaja Timo Kvick oli kertomassa kantelusta ja sen johdosta tehtävistä toimenpiteistä Kempeleen kunnahallituksen kokouksessa maanantai-iltana.

Kempeleen kunnahallitus käsitteli asiaa eilen niin sanottuna tiedotusasiana eikä tehnyt mitään päätöksiä.

– Hallituksen selkeä viesti virkamiehille oli, että asiat jotka eivät ole omaishoidon kohdalla kunnossa, täytyy laittaa kuntoon, kertoo Kempeleen kunnanhallituksen puheenjohtajan Antti Ollikainen.

Aihetta kanteluun on ollut

Ollikaisen mukaan kunnan omaishoitajien kohtelusta tehdyssä kantelussa on ollut aihetta.

On toki tiedetty että siellä on asioita mitä pitää parantaa.

Antti Ollikainen

– Osaltaan siinä kantelussa on kyllä aihettakin ollut. Tosin tämä kantelu ei vieläkään ole kunnassa meidän käytössä, joten ihan tarkkaan emme tiedä mitä kaikkea se koskee, muotoilee Ollikainen.

Täytenä yllätyksenä elokuun lopulla tullut kantelu ei ainakaan kaikille tullut, sillä Kempeleessa on jo toukokuussa ryhdytty parantamaan omaishoitajien kohtelua.

– On toki tiedetty että siellä on asioita mitä pitää parantaa, ja sen takia toukokuussa on tehty toimenpiteitä omaishoitajien asian saamiseksi paremmalle mallille, mutta nyt asiat täytyy laittaa kuntoon, sanoo Ollikainen.

Poliitikot olettivat asioiden olevan kunnossa

Joukkokantelun tehneiden omaishoitajien mukaan kunnan lakia rikkova ja syrjivä toiminta on jatkunut neljä vuotta, eikä siihen ole puututtu, vaikka kunnan johtaville virkamiehille on tehty useita muistutuksia asiasta.

Oli tullut viestejä, että omaishoidon piirissä olevat ovat olleet hyvin tyytyväisiä.

Antti Ollikainen

– Voi mennä viisikin kuukautta ennen kuin viesteihin vastataan, eikä tehdä päätöksiä. Kotikäynteihin saattaa mennä puoli vuotta aikaa, kertoo nimettömänä pysyttelevä omaishoitaja.

Kempeleen kunnan johtavien poliitikkojen tietoon ongelmat eivät kuitenkaan ole kantautuneet ennen tätä suvea. Päinvastoin asian on oletettu olevan kunnossa.

– Kantelu tuli tietyllä tavalla yllätyksenä monelle. Monesti luottamushenkilöillekin tulee palautetta asioista, jotka eivät kunnassa toimi. Nyt monissa puheenvuoroissa ihmeteltiin myös sitä, että heille on tullut päinvastoin viestejä, että omaishoidon piirissä olevat ovat olleet hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun, kertoo Ollikainen.