Hyppää sisältöön

Video: Appelsiinillakin voi soittaa pianoa – Supertähti Lang Lang on maineensa veroinen brändi ja showmies

Kiinalaispianisti Lang Lang on itsensä brändäämisen mestari. Showmies seikkailee opettavaisena sarjakuvahahmona ja aikoo tulevaisuudessa suunnitella kengät, jotka soveltuvat erityisesti pianon pedaalien polkemiseen.

Uutisvideot: Lang Lang soittaa appelsiinilla pianoa
Uutisvideot: Lang Lang soittaa appelsiinilla pianoa

Lang Lang, 34, on julkisuuskuvaltaan kuin sarjakuvahahmo. Vilkas virtuoosi, joka hassuttelee aina mahdollisuuden tullen.

Yksi supertähden humoristisista bravuureista on Chopinin Etydi mustille koskettimille (op. 10 nro 5) appelsiinilla soitettuna. Hän on veivannut temppua ainakin kymmenen vuotta. Varhaisin Youtube-video aiheesta on päivätty vuodelle 2007.

Yle Uutisten haastattelussa Lang Lang osoitti taas heittäytymiskykynsä. Tavoitteena oli saada hyvää kuvamateriaalia – tai vaihtoehtoisesti huomata, ettei edes Lang Lang jaksa aina innostua.

Appelsiinitempaus, jota ei oltu sovittu etukäteen, ylitti kaikki odotukset. Pianisti oli tohkeissaan jopa hedelmän täydellisen pyöreästä muodosta. Joskus on tullut kuulemma soitettua epämuodostuneilla yksilöillä. Seuraavaksi pianon mustat koskettimet saivat showmiehen käsittelyssä kyytiä.

– Teille, Lang sanoo ja katsoo kameraa appelsiini kädessään kuin parhaassa hedelmämainoksessa.

Lang Lang on tuotemerkki

Lang Lang on sarjakuvahahmo, joka esiintyy taiteilijan nimeä kantavissa pianonsoitto-oppikirjoissa.

– Hahmolla on vähän piikikkäämpi tukka, pianisti nauraa.

The Lang Lang Piano Method-kirjojen luvataan opettavan lapsille soittotaitojen lisäksi kiinalaisvirtuoosin intohimoista suhtautumista soittimeen.

Sarjakuvahamo Lang Lang. Kuva: Faber Music

Oppikirja on Lang Langille luonteva sivutuote: supertähti on innostanut Kiinassa kokonaisen sukupolven, kymmenet miljoonat lapset, pianonsoittoharrastuksen pariin. Lang Lang on klassisen musiikin maailmassa puhutun Kiina-ilmiön dynamo yhdessä pianisti Yundi Lin kanssa.

Monet muut amerikkalaistuneen soittajan bisneksistä ovat etääntyneet pianotaiteesta: hänen nimensä koristaa esimerkiksi hajuvesipulloja, lenkkareita ja aurinkolaseja.

– Uskon kaikenlaiseen yhteistyöhön ja luulen toteuttavani tulevaisuudessa entistäkin luovempia ideoita, esimerkiksi kenkävalmistajien kanssa kenkiä, joilla on mukavampi polkea pedaalia, Lang Lang visioi.

– Se on sivutoimeni – tärkein juttu on tietysti konsertoiminen, Suomessa muutamaan otteeseen esiintynyt pianisti muistuttaa.

Kritiikki antaa voimaa

Miljoonienfanien idolilla riittää myös arvostelijoita. Torstaina Helsingin Musiikkitalossa ensimmäistä kertaa esiintyvää Lang Langia on syytetty vuosien mittaan epäuskottavuudesta ja muovimaisuudesta. Arvosteluun pianisti suhtautuu asiallisesti.

Täytyy soittaa kuin huomista ei olisi, vaikka huominen aina tuleekin.

Lang Lang

– Kritiikki on hyvästä taiteilijoille, sillä se suggestoi ajattelemaan taidetta. On tärkeää kuulla erilaisia mielipiteitä, jotta voisi kehittyä.

Lang Langin kaltainen supertähti voisi halutessaan olla välittämättä muiden mielipiteistä, sillä hänen konserttinsa ovat joka tapauksessa loppuunmyytyjä. Silti hänen mielestään on ainakin oltava tietoinen eriävistä näkemyksistä.

– Se tekee minut vahvemmaksi ja saa minut työskentelemään entistä kovempaa.

Lang Lang soittaa RSO:n solistina Beethovenia ja Prokofjevia. Torstai-illan loppuunmyyty konsertti on osa Helsingin Juhlaviikkoja. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Lang Lang herättää huomiota, sillä hänen musiikkinsa on musertavan suurta liioiteltuine huippuhetkineen ja suvantovaiheineen. Tunteet ovat pinnassa.

– Musiikki tarvitsee sävyjä, supertähti perustelee.

– En halua soittaa konserttia, jonka jälkeen tuntisin oloni tylsistyneeksi. Täytyy soittaa kuin huomista ei olisi, vaikka huominen aina tuleekin.

"Musiikki on taikuutta"

Lang Lang nousi 17-vuotiaana kansainväliseksi tähdeksi, kun hän tuurasi pianisti André Wattsia Chicagon sinfoniaorkesterin solistina. Ennen sitä mikään ei ollut varmaa, vaikka Lang Langista julkaistun elämäkerran mukaan hänen isänsä päätti kasvattaa maailman parhaan pianistin, kun poika oli kaksivuotias.

– Olen aina halunnut olla pianisti, mutta aina ei ollut konsertteja. Odottelin sopivaa tilaisuutta harjoitellen kotonani. Lopulta se oikea onnenpotku osui kohdalleni, Lang kuittaa.

Lang Lang on mystinen hahmo. Time-lehti listasi hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon vuonna 2009.

Kiiltävän julkisuuskuvan taakse yritetään jatkuvasti kurkistaa, mutta 2008 julkaistussa elämäkerrassa kerrotut tarinat, jotka ovat monien mielestä liian hyviä ollakseen totta, elävät omaa elämäänsä.

Lyhyen tapaamisen perusteella Lang Lang on taiteilija, joka kiinnostuu ja innostuu asioista – oli kyse sitten tv-kuvaajan kameran merkistä tai musiikista, josta tähti puhuu erityisen kauniisti.

– Sydän, tunne ja yhteys. Ne ovat läsnä konserteissani. Mikään ei häiritse keskittymistäni. Hienointa musiikin tekemisessä on olla todellisuudessa mutta samalla toisessa maailmassa. Sellaista taikuutta en koe muualla.