Riisu itsesi aseista, pue yllesi hymy – Kohteliaisuus ei katoa koskaan muodista

Hyvät tavat eivät mene koskaan muodista, vaikka käyttäytymiskulttuuri muuttuukin ajan mukana. Kulttuurien välillä on eroja kohteliaassa kohtaamisessa, ja uutta tilannetta kannattaakin tarkkailla ilman ennakkoluuloja.

kohteliaisuus
Kättely.
Niko Mannonen / Yle

Kaikki se sanaton viestintä, mikä meistä kumpuaa – eleet, ilmeet ja yleinen käyttäytyminen – kertoo enemmän, kuin suusta ulos tulevat sanat. Ensivaikutelma on tärkeintä tuntemattoman ihmisen kohtaamisessa.

– Kun kohtaa tuntemattoman ihmisen, kaikista parasta on hymyillä. Silloin ikään kuin näyttää, että on aseista vapaa ja iloinen tapaamisesta, sanoo Kajaanin Nuorkauppakamarissa etikettikoulutuksia vetänyt Seija Heikkinen.

Ikä vaikuttaa siihen, miten vanhempiin ihmisiin saatetaan suhtautua.

Marja-Leena Haataja

Uutta ihmistä tavatessa ei kannata hätäillä. Usein tehtävä virhe on se, että oma nimi sanotaan niin nopeasti, että vain etunimestä ehtii saada selvän. Samassa rytäkässä myös toisen nimen kuuleminen voi jäädä.

– Se on tärkeää, että muistaa etunimen, KoulutusAvain Oy:n kehittämisjohtaja Marja-Leena Haataja toteaa.

– Kannattaa aloittaa sillä tavalla, että katsoo silmiin ja kertoo oman nimensä, Haataja jatkaa.

Kajaanin Nuorkauppakamarilla etikettikoulutuksia vetänyt Seija Heikkinen.
Seija Heikkinen.Niko Mannonen / Yle

Kohteliaaseen käytökseen kuuluu sanoa päivää, kätellä ja katsoa silmiin. Kiitos ja näkemiin eivät myöskään ole pahitteeksi.

– Ne ovat perusasioita, jotka pitäisi osata. Sillä tavalla ollaan kohteliaita toisia kohtaan ja luodaan hyvää, mukavaa ilmapiiriä, Haataja sanoo.

Jokaisella on oma, yksilöllinen tapansa olla kohtelias. Ystävällisyys toista kohtaan riippumatta siitä tunteeko toista, on kuitenkin kaiken a ja o. Kannattaa kuitenkin varoa liian lähelle menemistä tutustumisen alkumetreillä.

– Nykyään on sellainen tapa, että vieraitakin ihmisiä halataan. Kaikki eivät kuitenkaan pidä siitä, että tullaan liian lähelle. Pitää muistaa toisten koskemattomuus, Marja-Leena Haataja sanoo.

– Suomessa arvostetaan sitä, että tullaan niin sanotusti käsi ojossa ja aloitetaan kättelyllä, Heikkinen linjaa.

Teitittely ei ole pakollista, mutta kohteliasta

Käyttäytymiskulttuuri on muuttunut, ja esimerkiksi vanhempia ihmisiä ei ole enää välttämättä pakko teititellä. Usein kuitenkin esimerkiksi asiakaspalvelussa näin tehdään.

– Yleensä vanhempia ihmisiä arvostetaan ehkä enemmän, Seija Heikkinen pohtii.

– Ikä vaikuttaa siihen, miten vanhempiin ihmisiin saatetaan suhtautua. Teitittelen vanhempia ihmisiä, jos he ovat tuntemattomia. Nuoremmat ihmiset teitittelevät minua ja asiakaspalvelijat kaupassa, eikä se minua haittaa, Marja-Leena Haataja hymyilee.

KoulutusAvaimen Marja-Leena Haataja
Kehittämisjohtaja Marja-Leena Haataja.KoulutusAvain Oy

Kun ei tunne ympärillään olevaa tilannetta tai ihmisiä, on parasta tulla paikalle pikkuhiljaa. Vieraassa paikassa kannattaa miettiä, miten toimia ja huomioida siellä olevia ihmisiä. Stereotypiat kannattaa kuitenkin heittää roskakoppaan, sillä jokainen tilanne on erilainen.

– Kohdattavan kansallisuus tekee siihen sellaista pientä jännitettä, kun et välttämättä tiedä, mikä hänen kulttuurinsa kohtaamistyyli on. Onko se kättely, halaus vai poskisuudelma ja montako poskisuudelmaa, Heikkinen miettii.

– Tärkeää on se, että ei pelkää tilannetta, vaan menee siihen avoimena, Heikkinen jatkaa.

Suomessa arvostetaan sitä, että tullaan niin sanotusti käsi ojossa ja aloitetaan kättelyllä.

Seija Heikkinen

Kohteliaisuudessa on eroja, jotka voivat tulla esiin yllättävällä tavalla.

– Toisissa kulttuureissa asiat sanotaan todella suoraan. Britit ovat hauska esimerkki siitä, että he ovat hyvin korrekteja ja ystävällisiä aluksi. Kun tulet tutummaksi, niin he eivät olekaan enää niin kohteliaita ja sanovat asioita todella suoraan, Heikkinen sanoo.

Small talk ei ole kohteliaisuuden mittari, mutta sen puuttuminen voidaan kokea töykeänä. Suomalaisia ei yleensä pidetä sujuvina small talkissa, mutta säästä puhutaan, sillä se on suosituin aihe.

– Se on meidän paras ja pahin aloitus. Se on tietysti meillä sellainen luontainen asia, kun on neljä vuodenaikaa ja aina ollaan ongelmissa erilaisen sään kanssa. Kyllä minäkin aloitan sillä hyvin usein, Heikkinen naurahtaa.