Hallituksen budjettiriihi alkaa – työttömyysturvan leikkaus puhuttaa

Hallitus päättää budjettiriihessään toimista uusien työpaikkojen luomiseksi. Palkansaajajärjestöt tuomitsevat kaavailut työttömyysturvan porrastamisesta.

politiikka
Kesäranta.
Tiina Lundán / Yle

Hallitus kokoontuu keskiviikkona budjettiriiheensä, jossa puolueet yrittävät päästä sopuun keinoista suomalaisten työllisyyden parantamiseksi ja mittavan työttömyyden alentamiseksi.

Kaksipäiväiseen riiheen on ladattu kovat odotukset, sillä hallitus pitää yhä kiinni tavoitteestaan, että työllisyysaste nousisi tällä vaalikaudella 72 prosenttiin. Matkaa riittää, sillä työllisyys on madellut 68,5 prosentin lukemissa.

Etukäteen suurin mielenkiinto on kohdistunut juuri hallituksen työllisyyskeinoihin, joista poliitikot ovat kertoneet etukäteen vain vähän. Työllisyyden vahvistamiseksi on valmisteltu joukko erilaisia toimia työ- ja elinkeinoministeriössä sekä valtiovarainministeriössä, ja puolueet voivat tuoda neuvottelupöytään omia ehdotuksiaan.

Hallituksen johtokolmikko eli pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) ovat käyneet auki olevia asioita läpi tiistaina ja jatkavat keskiviikkona ennen kuin neuvottelut alkavat kello 13.

Työttömyysturvan porrastus esillä

Virkamiehet esittävät ainakin ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista tavalla tai toisella, mitä etenkin kokoomus on pitänyt esillä. Hallitus on kuitenkin sitonut kätensä lupauksilla, joita se on antanut ay-liikkeelle kilpailukykysopimuksessa sovittujen työehtojen heikennysten vastineeksi.

Ministerit ovat tavanneet palkansaajakeskusjärjestöjen johtajia aivan riihen alla pariin otteeseen, viimeksi tiistaina. Esillä olivat tiettävästi kaavailut työttömyysturvan muuttamiseksi ja esimerkiksi määräaikainen työehtosopimuksen alittavilla palkoilla työskentely, joka voisi koskea ainakin maahanmuuttajia.

Suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tuomitsi kaavailut työttömyysturvan porrastamisesta tiistaina tylyiksi, koska porrastus leikkaisi erityisesti pitkään työttöminä olleiden toimeentuloa.

Työttömyysturvan heikentäminen on vastenmielistä ay-liikkeelle ja hallituksen sisällä etenkin perussuomalaisille, joiden suosio romahti vuosi sitten kun hallitus joutui pakkolakiensa takia ankaraan yhteenottoon palkansaajaliikkeen kanssa.

Kiista päivähoitomaksuista pöydällä

Romahtaneen kannatuksen kiusaamat perussuomalaiset ovat tehneet aivan viime aikoina parhaansa viestittääkseen, että puolue profiloituu hallituksessa pienituloisten asianajajaksi.

Perussuomalaiset ovat nostaneet listansa kärkeen pahentuneen pitkäaikaistyöttömyyden. Perussuomalaiset vaatii, että 60 vuotta täyttäneet, yli viisi vuotta työttömänä olleet päästettäisiin eläkkeelle. Lex Lindströmiksi ristitty ehdotus on perussuomalaisille jonkinlainen budjetin kynnyskysymys.

Hallitus päättää riihessä myös päivähoitomaksuista, joiden korotuksen perumista uusi kokoomusjohtaja Petteri Orpo on ottanut julkisuudessa omiin nimiinsä. Kokoomusta irtiotoista arvostellut Timo Soini ilmoitti toissaviikolla, että perussuomalaiset tuo pöytään vanhuspalvelujen hoitajamitoituksen, jos päätöstä päivähoitomaksuista muutetaan.

Soini on sanonut, että puolue nostaa myös pääomaverotuksen kiristyksen esiin riihessä.

Hallitus päättää veronkevennyksistä

Keskusta puolestaan ajaa ainakin maatalouden kriisipakettia, joka on tulossa lisäbudjettiin. Puolue on pitänyt esillä myös yritysten investointivarausta, mutta siitä ei päätetä budjettiriihessä. Investointivarauksesta on parhaillaan meneillään kaksi selvitystä.

Hallitukselta odotetaan päätöstä myös sadan miljoonan euron veronkevennyksistä, koska kilpailukykysopimukseen liittyi vielä alkuviikolla lisää aloja. Sopimuksen takana on yli 90 prosenttia palkansaajista, mikä on hallituksen asettama raja lisäveroalelle.

Odotus on, että hallitus päättää kourallisesta uusi toimia, ja osa menisi jatkovalmisteluun. Niistä päätettäisiin kevään kehysriihessä.

Siitä ei ole vielä selvyyttä, kuinka lähelle työllisyystavoitetta hallitus yrittää budjettiriihessä päätettävillä keinoilla päästä. Orpo varoitteli elokuun alkupuolella, että lisäleikkauksia on tulossa, jos työllisyys ei parane kevääseen mennessä.