Analyysi: Viron vallan linnakkeessa on monta presidentintekijää

Viron parlamentti ei saanut valittua presidenttiä, joten vaalit jatkuvat syyskuun lopussa valitsijamieskokouksessa. Kilpajuoksu presidentiksi on vasta alussa, ja voiton voi viedä lähes kuka tahansa.

Viron ulkoministeri ja kansansuosikki Marina Kaljurand saattaa vielä nousta ehdokkaaksi valitsijamieskokouksessa. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron presidentinvaalit siirtyivät odotetusti valitsijamiesten päätettäväksi, kun parlamentti ei onnistunut valitsemaan presidenttiä. Poliittiset sopimukset eivät pitäneet, ja yksikään kandidaatti ei onnistunut nousemaan aidosti yli puoluerajojen.

Päinvastoin, pääministeripuolue reformi osoitti sisäisen hajaannuksensa heti vaalin ensimmäisellä kierroksella, kun kaikki sen kansanedustajat eivät sopimuksesta huolimatta äänestäneetkään sosiaalidemokraattien ehdokasta, puhemies Eiki Nestoria.

Reformin oma ehdokas on entinen pääministeri ja kaksikertainen komissaari Siim Kallas. Reformin lipeäminen kertoo siitä, että veteraanipoliitikko Kallaksella ei olekaan takanaan perustamansa puolueen vankkaa tukea.

Muuan virolaista politiikkaa läheltä seurannut vertasi Siim Kallaksen roolia reformissa Martti Ahtisaaren paikkaan sosiaalidemokraateissa. Ahtisaaren tapaan Kallas on liian tärkeä mies, että hänet olisi voinut sivuttaa, mutta aitoa tukea puolueessa hänellä silti ei ole.

Kansansuosikki voi nousta ensimmäiseksi naispresidentiksi

Monien reformilaisten sydän sykkii ulkoministeri Marina Kaljurannalle. Hän on myös kansansuosikki ja siten oivallinen vaihtoehto maan ensimmäiseksi naispresidentiksi. Hän hyötyy valitsijamiehistä jo pelkästään sen takia, että hän ei päässyt reformipuolueen ehdokkaaksi parlamenttiin.

Viron monipolvisessa vaalijärjestelmässä ehdokasasettelu alkaa aina uudelleen. Periaatteessa valitsijamiehille voi esittää lukemattoman määrän uusia ehdokkaita. Heidän eteensä marssitetaan varmuudella vain parlamentissa kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Niinpä Kaljurannan suosio saatetaan punnita Kallasta vastaan.

Pahat kielet puhuvat, että reformille sopisi Kaljurannan presidenttiys hyvin myös siksi, että hänen vahvuutensa on ulkopolitiikassa. Niinpä kotimaan politiikka jäisi puolueen käsiin ilman presidentin sekaantumista.

Peli on taas täysin auki

Valitsijamiesvaalista hyötyvät myös monet muut kuin Kaljurand. Valitsijamiehistö koostuu noin 250 alueen edustajasta ja 101 kansanedustajasta. Maakunnan miehillä ja naisilla saattaa olla tarvetta näpäyttää Tallinnaa pääkaupunkikeskeisyydestä tai huonosti hoidetusta kuntauudistuksesta.

Toisaalta Virossa on myös laajasti keskusteltu siitä, onko presidentti sittenkään parhaimmillaan, jos hän esiintyy vain Viron äänitorvena maailmalla. Monet ovat kaivanneet nyt väistyvän Toomas Hendrik Ilveksen sijaan kansalle isä- tai äitihahmoa. Ilves on jäänyt usein turhan etäiseksi kansasta.

Valitsijamiehet voivatkin asettua tukemaan pääoppositiopuolueen keskustan ehdokasta 41-vuotiasta Mailis Repsiä tai oikeuskanslerina työskennellyttä 51-vuotiasta Allar Jõksiä.

Ja valitsijamiehille esitellään takuulla myös oikeistopopulistisen ja maahanmuuttovastaisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n puheenjohtaja Mart Helme. Moni pitää Helmen edustamaan maailmankuvaa turvallisena villinä vellovaa maailmaa vastaan.

Varmaa on se, että yksikään ehdokas ei voi luottaa yhteenkään lupaukseen. Kilpajuoksu Viron uudeksi presidentiksi on oikeastaan vasta alkanut. Ja maaliviivan voi ylitää ensimmäisenä melkein kuka tahansa.