Siilinjärvelle tuotiin liikenneturvallisuuden nimissä haamupyörä – osa kyläläisistä tyrmää muistopyörän

Valkoiseksi maalatun haamupyörän tarkoituksena on herättää keskustelua liikenneturvallisuudesta. Osa Kuuslahden kyläläisistä kyseenalaistaa Nilsiäntien varteen sijoitetun muistopyörän. Haamupyörän epäillään pelottavan lapsia ja jopa lisäävän onnettomuusriskiä.

Haamupyörä
Ari Paanala ja Juha Hartikainen seisovat haamupyörän vieressä Siilinjärvellä.
Sakari Partanen / Yle

Siilinjärven Kuuslahteen asetettiin tiistai-iltana "haamupyörä" paikkaan, jossa pyöräilijä menehtyi viikkoa aikaisemmin kuorma-auton alle. Pyörän tarkoituksena on herättää keskustelua liikenneturvallisuudesta ja kunnioittaa pyöräilijän muistoa.

Haamupyörä eli ghost bike sijoitetaan lähelle paikkaa, jossa pyöräilijä on menehtynyt.

– Haluamme kunnioittaa kanssapyöräilijän muistoa ja kiinnittää huomiota risteysturvallisuuteen, kertoo pyöräilyaktiivi Juha Hartikainen, jonka ajatuksesta haamupyörä asetettiin Nilsiäntien varteen.

"Pyörä ei kuulu maalle lasten kulkureitille"

Haamupyörä on herättänyt Siilinjärvellä myös vastustusta. Ihmiset ovat kyseenalaistaneet haamupyörän tuomisen onnettomuuspaikalle. Sosiaalisessa mediassa on myös kysytty, onko haamupyörä oikea tapa muistaa menehtynyttä pyöräilijää.

Nilsiäntien varteen saapunut Elina Rautiainen ei pidä haamupyörää hyvänä ideana.

– Todella typerää. Tällaista pyörää ei tarvita tänne tienvarteen seisomaan. Pyörä ei kuulu maalle lasten kulkureitille, sanoo Rautiainen Marjomäentien ja Nilsiäntien risteyksessä.

Kyläläiset ovat pohtineet tapahtuman Facebook-sivulla, voiko haamupyörä jopa pelottaa lapsia. Juha Hartikainen vertaa haamupyörää muistokynttilöihin, joita on jo aiemmin asetettu onnettomuuspaikalle.

– Ymmärrän, että tunteet ja suruaika ovat pinnassa. Kunnioitan heidän mielipidettään. En halua pahoittaa kenenkään mieltä.

Haamupyörä nojaa liikennemerkkiin. Ihmisiä seisoo taustalla.
Sakari Partanen / Yle

"Reaktio tuli yllätyksenä"

Liikenteen turvallisuuden puolesta tempaissut Hartikainen kertoo hämmästyneensä palautteesta.

– Itselleni reaktio tuli yllätyksenä, koska tarkoitus on hyvä. Olen ymmärtänyt, että haamupyörät on muualla otettu hyvin vastaan.

Olen ymmärtänyt, että haamupyörät on muualla otettu hyvin vastaan

Juha Hartikainen

Pyöräilystä kiinnostuneet ihmiset ovat sijoittaneet haamupyöriä ympäri maailmaa.

Suomessa haamupyöriä on sijoitettu onnettomuuspaikoille esimerkiksi Mikkelissä, Raumalla ja Helsingissä. Seinäjoella pyörä haluttiin sijoittaa koulun lähelle yleisen liikenneturvallisuuden nimissä, vaikka kukaan ei ole menettänyt kyseisellä paikalla henkeään.

Elina Rautiainen kannattaa Hartikaisen ehdotusta, että onnettomuusristeyksen nopeusrajoitusta laskettaisiin. Rautiainen ei kuitenkaan usko, että maailmalta levinnyt tapa edistäisi liikenneturvallisuutta.

– Tämä ei ole tunnettu tapa toimia varsinkaan näin pienellä kylällä. Lapset jäävät kuvaamaan pyörää ja ihmettelevät sitä, sanoo Rautiainen.

Elina Rautiainen epäileekin, että haamupyörä vain lisää onnettomuusriskiä, kun autoilijoiden huomio kiinnittyy ajon aikana muistopyörään. Hartikainen on eri mieltä.

– Kyllä ihmiset varmaan päätä kääntävät, mutta pyörää ei ole tarkoitus viedä risteysalueelle. Haamupyörä ei ole niin näyttävä, että se erottuisi tavallisesta valkoisesta polkupyörästä.

– Toisaalta voisi kysyä, eikö kaikkiin pyöriin tulisi kiinnittää huomiota lähellä tietä, Hartikainen muistuttaa.