Poliittisia heittoja vai aitoja aikeita – mitä tapahtuu TTIP:lle?

Sunnuntain jälkeen useampi poliitikko on todenut EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteleman vapaakauppasopimuksen TTIP:n kaatuvan tai olevan jumissa. Valkoinen talo ja EU-komissio puolestaan vakuuttavat neuvotteluiden etenevän.

Ulkomaat
kuvassa lakana jossa tulee ttip gam over
TTIP:n vastustajat osoittivat mieltään heinäkuussa Brysselissä.Olivier Hoslet / EPA

Jos EU ja Yhdysvallat pääsevät sopuun vapaakauppasopimus TTIP:stä, syntyisi maailman suurin vapaakauppasopimus.

Sunnuntaina EU:n ja Yhdysvaltain neuvotteleman vapaakauppasopimuksen TTIP:n kuolemaa julisti Saksan talousministeri Sigmar Gabriel. Tänään tiistaina Ranskan ulkomaankauppaministeri Matthias Fekl vaati neuvotteluiden keskeyttämistä. Hänen mukaansa niiltä puuttuu poliittinen tuki.

Myös Ranskan presidentti François Hollande kommentoi neuvotteluiden jumiutuneen. Entä mitä saksalaisten ja ranskalaisten sosiaalidemokraattien kommenteista pitäisi ajatella?

Ainakin se on hyvä muistaa, että vuosi 2017 on molemmissa maissa vaalivuosi. Ranskalaiset valitsevat uuden presidentin, saksalaiset äänestävät liittopäivävaaleissa. Sekä Saksassa että Ranskassa TTIP:n vastustus on kuluneen vuoden aikana kasvanut.

Sovulla on kiire

Sopimuksesta neuvoteltiin edellisen kerran virallisesti heinäkuussa Brysselissä.

Tuolloin neuvotteluissa ei ainakaan paperilla otettu kovin isoja harppauksia eteenpäin. Jos sopimus halutaan saada solmittua ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama luopuu tammikuussa vallasta, on kiire. Sen myöntää moni sopimuksen kannattajakin.

Belgialaisen ajatuspajan ECIPEN:n johtaja Hosuk Lee-Makiyama muistutti, että kauppaneuvottelut harvoin kuolevat, niissä vain jäädään paikalleen.

EU ja USA luottavaisina

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.