Apple vastaa tiukasti EU-komissiolle: ”Ennenkuulumaton siirto, jolla on vakavia vaikutuksia”

EU-komissio määräsi tänään suuryritys Applelle 13 miljardin euron veromätkyt. Applen toimitusjohtaja Tim Cook ilmoittaa yhtiön virallisessa vastineessa pitävänsä ratkaisua pöyristyttävänä. Apple aikoo valittaa komission päätöksestä.

talous
Tim Cook
Applen toimitusjohtaja Tim Cook Robin van Lonkhuijsen / EPA

Komissio katsoo, että Irlanti on antanut kaksi veropäätöstä, jotka laskivat ainoastaan Applen veroja. Ensimmäinen päätöksistä annettiin 1991 ja toinen vuonna 2007. Komission näkemyksen mukaan Apple oli ainoa yhtiö, jolla oli kohtuuttoman edullinen verotussopimus Irlannin kanssa. Yhtiö sai komission mukaan siis laitonta valtionapua Irlannilta.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on julkaissut yhtiön kotisivuilla pitkän vastineen, jossa hän arvostelee komission päätöstä.

– Komission siirto on ennenkuulumaton, ja sillä on vakavia, laaja-alaisia vaikutuksia. Tässä ehdotetaan Irlannin verotuslakien sijasta ratkaisua, joka perustuu siihen, millainen lain olisi pitänyt olla. Tällainen päätös iskisi tuhoisasti EU-maiden itsemääräämisoikeuteen verotusasioissa ja oikeusvarmuuden periaatteeseen Euroopassa. Irlanti on sanonut valittavansa komission päätöksestä ja Apple tekee samoin. Olemme vakuuttuneita siitä, että komission vaatimus perutaan, Cook kirjoittaa.

Kirjoituksessaan Cook kertaa Applen toimintahistoriaa Euroopassa, erityisesti Irlannissa ja korostaa yhtiön vastuullisen toiminnan periaatteita. Cook vihjaa päätöksen olevan myös haitallinen Euroopan talouskehityksen kannalta.

– Ilmeisen Appleen kohdistuvan seulonnan ohella päätöksen haitallisimmat vaikutukset koskevat investointeja ja työpaikkojen luomista Euroopassa. Tukeutumalla komission teoriaan jokainen Irlannissa ja koko Euroopassa toimiva yritys olisi yhtäkkiä vaarassa joutua verolle sellaisten lakien nojalla, joita ei ole koskaan ollut olemassa, Cook sivaltaa.

Avoimessa kirjeessään Cook kertoo Applen olevan vakuuttunut siitä, että kiista kääntyy lopulta yhtiön voitoksi. Hän korostaa myös Applen jatkavan liiketoimintaansa Irlannissa entiseen tapaan.