FBI: Germanwings-matkustajakoneella vuoreen törmännyt lentäjä ei läpäissyt lentokoetta ja siirsi opintoja sairauden takia

Viime vuoden maaliskuun turmassa kuolleiden uhrien omaiset ovat nostaneet oikeusjutun Arizonassa toimivaa lentokoulutuskeskusta vastaan. Asianajajien mukaan keskus oli tietoinen lentäjän ongelmista, mutta antoi hänen silti läpäistä koulutuksen.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijä Germanwings-matkustajakoneen jäänteiden keskellä maaliskuussa 2015.
Pelastustyöntekijä Germanwings-matkustajakoneen jäänteiden keskellä maaliskuussa 2015.Guillaume Horcajuelo / EPA

Matkustajakoneen tarkoituksella vuorta päin lentäneellä saksalaisella Andreas Lubitzilla oli vaikeuksia lentäjäopinnoissaan, Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n selvitykset paljastavat.

Hänellä oli ongelmia huomiokyvyssään, hän ei läpäissyt keskeistä taitokoetta ja aloitti koulutuksen myöhässä pitkän sairauden takia.

Osa uhrien omaisista on nostanut oikeusjutun Arizonan osavaltiossa sijaitsevaa Lufthansan koulutuskeskusta vastaan. Heitä edustavien asianajajien mukaan lentäjän opiskeluvaikeuksien olisi pitänyt soittaa hälytyskelloja keskuksessa.

FBI haastatteli koulutuskeskuksen työntekijöitä

Asianajajat sanovat, että FBI:n aineistot osoittavat lentokoulutuskeskuksen tienneen Lubitzin vaikeuksista koulutuksessa sekä pitkästä sairaudesta. Lubitz harjoitteli keskuksessa lentämistä vuosina 2010 ja 2011.

– He myös myöntävät, että hän epäonnistui lentokokeessa tilannetajun puutteen takia, mikä on saattanut johtua samasta ahdistushäiriöstä ja vakavasta masennuksesta, jotka olivat hänen mielenterveyssairautensa oireita, asianajaja Brian Alexander kertoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Vaikeuksista huolimatta koulutuskeskus päästi Lubitzin läpi koulutuksista. Lubitz surmasi 149 ihmistä ja itsensä lennettyään Lufthansan omistaman Germanwings-yhtiön matkustajalentokoneella vuorenrinteeseen Ranskan Alpeilla maaliskuussa 2015. Hän oli saanut hoitoa vakavaan masennukseen ja itsetuhoisiin taipumuksiin.

Lubitzin opintovaikeuksista uutisoi uutistoimisto AP, jolle omaisten asianajajat olivat luovuttaneet kopioita FBI:n tekemistä haastattelujen yhteenvedoista. FBI oli haastatellut koulutuskeskuksen kouluttajia pian turman jälkeen, mutta saksalaiset syyttäjät julkistivat yhteenvedot vasta vähän aikaa sitten.

Lentäjä ei läpäissyt yhtä lentokoetta

Erään kouluttajan mukaan Lubitz ei ollut mikään lentäjä-ässä ja oli epäonnistunut lentokokeessa, koska hänellä oli ongelmia tilannetajunsa kanssa lentäessä. Toisen kouluttajan mukaan hänellä oli vaikeuksia jakaa huomiotaan koneen sisätilojen laitteiden ja sen ulkopuolisen ympäristön välillä.

Lubitz ei läpäissyt yhtä viidestä testilennosta, jotka mittaavat lentäjän lentotaitoja, sekä yhtä 67 koulutuslennosta. Keskuksen johtaja kuitenkin kertoi FBI:lle, ettei tämä ollut poikkeuksellista ja että oppilaille annettiin mahdollisuus uusintakokeisiin.

Lubitz myös viivästytti opintojensa aloittamista Arizonassa vuodella. Lubitzin työnantaja Lufthansa oli FBI:n saamien tietojen mukaan selittänyt koulutuskeskukselle, että viivästymisen syynä oli pitkäkestoinen sairaus.

Uutistoimisto AP:n saamassa materiaalista ei kuitenkaan ilmene, selvittikö Lufthansa sairauden laatua tarkemmin lentokoululle. Lubitz oli aikaisemmin hakenut Saksassa kahdesti lentäjiltä vaadittavaa sairaustodistusta, mutta ei ollut saanut sitä masennuksensa takia.

Lähteet: AP