Isis: Tiedottaja Abu Mohamed al-Adnani on kuollut

Tiedottaja Abu Mohamed al-Adnani oli yksi Isisin pitkäaikaisin ja näkyvin johtaja. Yhdysvaltain mukaan al-Adnanin kuolema merkitsee merkittävää iskua Isisille.

Ulkomaat
Rakennuksen edustalta nousee savua.
Aleppon kapinallisalueella sairaalaan tehty ilmaisku surmasi keskiviikkona useita ihmisiä.Rami Adham

Terroristiryhmä Isis ilmoitti tiistaina, että tiedottaja Abu Mohamed al-Adnani on kuollut. Isisin mukaan hänet on tapettu Aleppossa Syyriassa.

Muistopuhe hänestä on julkaistu 29. elokuuta, mutta siinäkään tapahtumasta ei kerrota mitään lisätietoja.

Abu Mohamed al-Adnani oli yksi Isisin pitkäaikaisin ja näkyvin johtaja. Hän edusti ajatuksiltaan ja asenteiltaan erittäin tiukan linjan jihadistiryhmää.

Hän muun muassa kehotti syyskuussa 2014 Isisin kannattajia käyttämään kiviä, veitsiä ja jopa ajoneuvoja hyökkäyksissä.

Yhdysvaltain mukaan al-Adnanin kuolema merkitsee toista merkittävää iskua Isisille.

Pentagonin tiedottaja Peter Cook kuvailee häntä "pääarkkitehdiksi" Isisin ulkoisessa toiminnassa ja olleen sen tärkein edustaja.

– Hän koordinoi Isisin taistelijoinden liikkumista, kannusti yksittäisiä henkilöitä hyökkäyksiin ja rekrytoi uusia jäseniä, Cook sanoi.

Yhdysvallat nimesi hänet globaaliksi terroristiksi ja maan ulkoministeriö on tarjonnut hänestä viiden miljoonan dollarin palkkion kaikille, jotka välittävät hänestä tietoa al-Adnanin oikeuden eteen saamiseksi.

– Yhdysvallat jatkaa Isisin johtajien tuhoamista isänmaamme, liittolaisemme ja kumppaniemme puolustamiseksi. Jatkamme heidän tuhoamistaan Irakissa ja Syyriassa ja torjumme etäpesäkkeitä ympäri maailmaa, Cook sanoi.

Al-Adnanilla oli merkittävä rooli viime vuoden iskuissa Pariisiin, Brysseliin ja Isatnbulin lentokentälle, Bangladeshin kahvilaan sekä venäläisen matkustajakoneen alasampumisessa Siinailla, samoin itsemurhaiskujen sarjassa Ankarassa. Hyökkäykset ovat tappaneet yli 1 800 ihmistä ja haavoittaneet lähes 4 000.

Lähteet: Reuters, AFP, AP