Britannia ja Ranska kehottavat YK:ta asettamaan pakotteita Syyrialle

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli tiistaina viime viikolla julkistettua raporttia Syyrian kemiallisten aseiden käytöstä. Pakotteiden asettaminen on epävarmaa. Vuonna 2014 Kiina ja Venäjä estivät pakotteiden asettamisen Syyrialle.

Ulkomaat
Kuva kolmesta YK:n valkoisesta autosta lähdössä hotellin parkkialueelta.
YK:n asetarkastajat lähtevät Damaskoksesta Ghoutan alueelle, jossa kemiallisia käytettiin elokuussa 2013. Opposition mukaan iskussa kuoli 1300 ihmistä.STR / EPA

Britannia ja Ranska kehottivat tiistaina YK:ta asettamaan pakotteita Syyrialle kemiallisten aseiden ja myrkyllisten kaasujen käytön vuoksi.

Ranskan suurlähettiläs Francois Delattre vaatii nopeaa ja vahvaa vastausta turvallisuusneuvostolta. Delattren mukaan neuvoston tulisi määrätä seuraamuksia niille, jotka ovat vastuussa teoista.

Britannian suurlähettiläs Matthew Rycroft puolestaan sanoi, että neuvoston on mietittävä rangaistusseuraamuksia ja päätettävä jonkinlaisista kansainvälisistä pakotteista.

- Se on välttämätöntä, meillä on vankka kansainvälinen oikeutus määrätä toimenpiteitä YK: n peruskirjan, 7. luvun mukaisesti, Rycroft lisäsi.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Samantha Power ei määritellyt, mitä toimenpiteitä olisi toteutettava, mutta kehotti turvallisuusneuvostoa toimimaan nopeasti ja varmistamaan, että kemiallisten aseiden käyttöä ohjanneet henkilöt joutuvat vastuuseen.

Venäjän uskotaan vastustavan pakotteita turvallisuusneuvostossa, sillä Venäjä on presidentti Bashar al-Assadin liittolainen. Myös Kiinan kanta on auki. Venäjä ja Kiina estivät pakotteiden asettamisen Syyrialle vuonna 2014.

YK:n julkisti viime viikolla raportin, jonka mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita hyökkäyksissään ainakin kaksi kertaa vuosina 2014 ja 2015. Tiistaina YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli raportin sisältöä suljetuin ovin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kehottaa neuvostoa viemään Syyrian tapahtumat kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäväksi ja asettamaan pikaisesti pakotteita Syyrialle.

Lähteet: AP, AFP