SVT: Ruotsin poliisiuudistus saa kovaa kritiikkiä

Puolitoista vuotta jatkunut laaja poliisiuudistus koskee 30 000 ihmistä. Poliisijohto puoltaa uudistusta. Osa poliiseista katsoo, että heitä on liian vähän ja työt seisovat odottamassa.

Ulkomaat
Poliisi festivaalien leirintäalueella.
Ruotsalaispoliisi valvoi Bravalla-festivaalin leirintäalueen turvallisuutta 5. heinäkuuta Norrköpingissä. Festivaalilla oli ilmoitettu tapahtuneeksi viisi raiskausta ja lukuisia seksuaalisia ahdisteluja.

Ruotsissa tammikuussa 2015 aloitettu laaja poliisiuudistus saa kovaa kritiikkiä, kertoo Ruotsin Televisio SVT (siirryt toiseen palveluun). Jyrkimmät kriitikot sanovat, että jättimäinen uudelleenjärjestely on täydellinen katastrofi.

– Se oli huonosti suunniteltu alusta alkaen. Meillä on resurssien puute ja asiat makaavat, sanoo Christer Nordström Uppsalan poliisista.

Syksystä 2015 tiedotusvälineet ovat kertoneet, että poliisien tilanne on kireä. Tilanteen taustalla ovat tehtävien määrän kasvu, henkilöstöpula ja turhautuminen uudelleenjärjestelyihin.

– Poliisilla ei ole resursseja tutkia rikoksia samassa määrin kuin aiemmin, sanoo puolestaan puheenjohtaja Sven-Erik Alhem Rikosten uhrien yhdistyksestä.

Poliisijohto puoltaa uudistusta.

– Parhaillaan on menossa kaikkien aikojen suurin uudelleenjärjestely. 30 000 ihmisestä tulee uusi organisaatio. Puolitoista vuotta on melko lyhyt aika näin monen ihmisen organisaatiomuutoksessa, sanoo poliisipäällikkö Carin Götblad.

Götblad peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä. Hän muistuttaa, että uudelleenjärjestely on parlamentin ja hallituksen päättämä.

– Me teemme parhaamme ja pyrimme keksimään rakentavaia ratkaisuja, hän sanoi.