Yle valvoi: Yön uutiset lyhyesti

Isisin tiedottaja on kuollut, Germanwingsin matkustajakoneen vuorenseinämään ohjannut lentäjä ei läpäissyt lentokoetta ja YK:n raportti Syyriassa käytetyistä kemiallisista aseista jakaa maailman johtavia valtioita.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijä Germanwings-matkustajakoneen jäänteiden keskellä maaliskuussa 2015.
Pelastustyöntekijä Germanwings-matkustajakoneen jäänteiden keskellä maaliskuussa 2015.Guillaume Horcajuelo / EPA

Terroristijärjestö Isisin tiedottaja on kuollut. Abu Mohamed al-Adnani oli Isisin pitkäaikaisimpia ja näkyvimpiä johtajia. Hän edusti ajatuksiltaan ja asenteiltaan erittäin tiukan linjan jihadistiryhmää.

Germanwingsin matkustajakoneen vuorenseinämään ohjannut lentäjä ei läpäissyt lentokoetta, kertoo Yhdysvaltain liittopoliisi FBI. Hänellä oli ongelmia huomiokyvyssään, ja hän aloitti koulutuksen myöhässä pitkän sairauden takia. Osa uhrien omaisista on nostanut oikeusjutun Arizonan osavaltiossa sijaitsevaa Lufthansan koulutuskeskusta vastaan.

Britannia ja Ranska kehottivat eilen tiistaina YK:ta asettamaan pakotteita Syyrialle kemiallisten aseiden ja myrkyllisten kaasujen käytön vuoksi. YK:n julkisti viime viikolla raportin, jonka mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat käyttäneet kemiallisia aseita hyökkäyksissään ainakin kaksi kertaa vuosina 2014 ja 2015.

Venäjä on ilmoittanut, ettei se ole valmis hyväksymään YK:n Syyria-raporttia. Myös Kiinan kanta on auki. Venäjä ja Kiina estivät pakotteiden asettamisen Syyrialle vuonna 2014.