Salainen ruotsalaisprojekti Hitlerin pysäyttämiseksi: Oja Öölannin saaren poikki

Niin kutsutun Föran linjan oli määrä kulkea Djupvikistä Öölannin länsirannikolta Vässbyhyn itärannikolle. Viisi kilometriä pitkä kaivanto oli määrä täyttää vedellä, jos saksalaiset olisivat tulleet saarelle.

Ulkomaat
Öölannin kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Ruotsissa pelättiin toisen maailmansodan aikana, että natsi-Saksa yrittäisi valloittaa maan. Kapteeni Raoul Thörnblad sai tehtäväkseen suunnitella, kuinka Öölannin saarta voitaisiin puolustaa tehokkaasti, kertoo Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun).

Samoihin aikoihin Föran seutu Öölannissa kärsi vetisyydestä, ja maanviljelijät kaivoivat alueelle ojia, jotta vesi voitaisiin johtaa pois pelloilta. Törnblad sai ojituksista ajatuksen: Öölantiin voitaisiin kaivaa syvä oja, joka jakaisi saaren kahtia.

Ojasta piti tulla viisi kilometriä pitkä

Viisi kilometriä pitkä kaivanto täytettäisiin vedellä, mikäli saksalaiset tulisivat saarelle. Salainen sotilasprojekti sai nimen Föralinjen, Föran linja. Törnblad alkoi toteuttaa projektia yhdessä päällikkönsä majuri Nils Hallströmin kanssa.

Joukko maanviljelijöitä palkattiin kaivamaan ojaa keväällä 1940. Samaan aikaan Saksa miehitti Tanskan ja Norjan.

Föran linjan oli määrä kulkea Djupvikistä Öölannin länsirannikolta Vässbyhyn itärannikolle. Projektista voi vieläkin löytää jälkiä Öölannissa. Kaivauksen sulut ja penkereet ovat näkyvissä.

Projektia puitiin sotaoikeudessa

Oja ei kuitenkaan koskaan valmistunut. Majuri Hallström kuoli, ja armeija alkoi tutkia projektia. Sen kustannukset ja toimivuus kyseenalaistettiin.

Thörnblad asetettiin sotaoikeuden eteen. Oikeuden tehtävänä oli selvittää, oliko hän tuhlannut valtion rahoja ja materiaaleja. Hän sai vapauttavan tuomion, koska hän oli totellut ylempää tulleita käskyjä.

Raoul Thörnblad kuoli vuonna 1955. Ruotsin televisio kertoo tapauksessa sarjassa Svenska hemligheter (siirryt toiseen palveluun), ruotsalaisia salaisuuksia.