1. yle.fi
  2. Uutiset

Konkarikansanedustajat samoilla linjoilla tuoreen Venäjä-raportin kanssa: Emme hyväksy etupiiriajattelua

Keskustan kansanedustajan Matti Vanhasen mukaan turvallisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea ulkopolitiikka. Vanhasen mielestä on tervettä, että tutkimuksen tekijät suosittelevat poliittisen vuoropuhelun jatkamista Venäjän kanssa.

Kotimaan uutiset
Pertti Salolainen ja Matti Vanhanen.
Venäjä on Suomelle entistä suurempi riski, varoittaa Ulkopoliittinen instituutti uudessa raportissaan. Mitä mieltä ovat poliitikot? Vieraina Keskustan kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan tuleva puheenjohtaja Matti Vanhanen ja Kokoomuksen kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.

Venäjä on Suomelle entistä suurempi riski, varoittaa Ulkopoliittinen instituutti tuoreessa raportissaan. Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen ja kokoomuksen kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja, Pertti Salolainen ovat tutkimuksen kanssa samoilla linjoilla.

Vanhasen mukaan keskeinen havainto tutkimuksessa on Venäjän pyrkimys moninapaiseen suurvaltojen maailmaan.

– Ja suurvalloilla on ikään kuin kuin oikeutettu intressi vaikutusalueisiin, etupiireihin. Tämä on se meidän perusongelma, me emme voi hyväksyä tämän tyyppistä ajattelua. Kun puhutaan etupiiriajattelusta, niin se aina tarkoittaa, että silloin joidenkin toisten suvereeniteettia rajoitetaan. Sitä emme voi hyväksyä.

– Olemme siirtyneet epävarmuuden aikaan, jossa lähes kaikki palikat ovat liikkeessä. Ja jokaiseen liittyy aika paljon epävarmuutta, kuten Venäjän sisäiseen kehitykseen ja Venäjän haluun vaikuttaa ulkomaailmaan, Salolainen kommentoi.

Pertti Salolaisen mukaan Suomessa on totuttu siihen, että Itämeren alue on ollut sotilaspoliittisesti hyvin rauhallista.

– Mutta nythän täytyy todeta, että se on aika vaarallinen alue, jossa lennetään ilman transpondereita ja järjestetään valtavia sotilasharjoituksia. Eli tämä sotilaspoliittinen jännitys on tullut valitettavasti myös meidän lähialueille.

Suomen hyvä käydä kauppaa

Ulkopoliittisen instituutin raportin mukaan suomalaisten yritysten ei pitäisi tehdä investointeja Venäjälle suoraan. Salolaisen mielestä Suomen on hyvä käydä kauppaa ja vuoropuhelua Venäjän kanssa kaikesta huolimatta.

– Nythän on tämä pakotepolitiikka päällä, joka vaikuttaa tietyille sektoreille. Täytyy huomata, että ei tämä Venäjän kauppa ei ole heikentynyt pelkästään näistä pakotteista, vaan myös siitä syystä, että öljyn hinta on ollut niin alhaalla, että Venäjän taloudellinen mahdollisuus operoida on hyvin paljon pienempi kuin aikaisemmin, Salolainen sanoo.

– Luulen, että suomalaiset yritykset eivät tarvitse tutkijoiden suosituksia siitä, tekevätkö investointeja vai ei. Kyllä he osaavat itse arvioida, mihin rahansa laittavat, Matti Vanhanen huomauttaa.

Miten Suomen pitää reagoida, jos Venäjä lisää aktiivisuuttaan vaikka Itämerellä?

– Mehän olemme jo reagoineet. Suomen täytyy koko ajan säilyttää liikkumavaransa turvallisuuspolitiikassa. Sehän on merkinnyt viime aikoina sitä, että Suomihan on lähentynyt hyvin paljon paitsi Ruotsia, niin myöskin Yhdysvaltoja ja jopa Natoa, Salolainen sanoo.

Vanhasen mukaan turvallisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea ulkopolitiikka. Vanhasen mielestä on tervettä, että tutkimuksen tekijät suosittelevat poliittisen vuoropuhelun jatkamista Venäjän kanssa mykkäkoulun sijaan.

– Meidän pitää toimia tavalla, jolla Itämeren alue ja arktinen alue säilyisi vakaana, meidän pitää siinä olla aktiivisia. Ennen muuta se tapahtuu politiikan kautta. Ja tähän tämä presidentti Niinistön transponderaloitekin liittyy. Ja sitten meidän on pidettävä huolta oman puolustuksemme uskottavuudesta.

Lue seuraavaksi