Petroskoissa vaalikohu: suosittu Jabloko-puolue hylättiin paikallisvaaleista

Muodolliset puutteet ehdokaslistassa sanottiin syyksi, kun Jabloko pudotettiin vaaleista. Kantelun oikeuteen teki pienpuolue Rodina, joka kuuluu valtapuolue Yhtenäisen Venäjän tukipuolueisiin.

Petroskoin entinen pormestari Galina Shirshina. Kuva: Valeri Sharifulin / TASS / AOP

Jabloko-puoluetta on kielletty osallistumasta vaaleihin Karjalan tasavallan pääkaupungissa Petroskoissa. Päätöksen teki Petroskoin kaupunginoikeus.

Karjalan tasavallassa valitaan sunnuntaina 18. syyskuuta uusia jäseniä paikallishallinnon korkeimpiin päättäviin elimiin. Venäjällä on samana päivänä parlamenttivaalit ja useita paikallisia vaaleja.

Jablokon ehdokaslista hylättiin Rodina-puolueen kantelun perusteella. Syynä olivat muodolliset puutteet ehdokastiedoissa.

Paikallinen keskusvaalilautakunta oli hyväksynyt listat.

Puolue on suosittu Petroskoissa

Jablokon ehdokaslistan ykkösnimenä oli Petroskoin entinen pormestari Galina Shirshina. Hän sai pormestarinvaaleissa vuonna 2013 40 prosenttia äänistä.

Nezavisimaja gazeta -lehti arvioi (siirryt toiseen palveluun), että puolue olisi voinut saada saman verran ääniä näissä vaaleissa ja olisi silloin ohittanut valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kaupungin päättävissä elimissä.

Moni epäilee, että vastustajat saattavat yrittää estää Jablokon osallistumista myös vaaleihin, joissa valitaan edustajia tasavallan lainsäädäntökokoukseen eli aluehallinnon päättävään elimeen.

Keskusvaalilautakunta ei voi auttaa

Jabloko aikoo valittaa päätöksestä Karjalan korkeimpaan oikeuteen.

Puolue on myös pyytänyt apua valtiollisen keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalta Ella Pamfilovalta. Keskusvaalilautakunta ei kuitenkaan voi puuttua asiaan, koska kyseessä on oikeusprosessi.

Jablokon suosio on Petroskoissa ollut suurta, kun taas oikeuteen kannellut Rodina on sangen vähäinen vaikuttaja Karjalassa. Rodina kuuluu Yhtenäisen Venäjän tukipuolueisiin ja ajanee tässäkin tapauksessa sen etuja.