16-vuotias Tuomas Pöntinen kaasuttaa kohti rata-autoilun suomenmestaruutta – syntyykö samalla kulujen minimoimisen ennätys?

Suomessa saa istua kilpa-auton rattiin jo 15-vuotiaana, mutta voisi olettaa, että menestystä ei aivan heti ole odotettavissa aikuisten sarjoissa. Vasta 16 vuotta täyttänyt Tuomas Pöntinen on kuitenkin jo viittä vaille valmis rata-autoilun Suomen mestari. Menestyksen taustalla on isän ja pojan tiivis yhteistyö.

Kotimaa
Tommi ja Tuomas Pöntinen sekä Tuomaksen voitokas menopeli, Mini Van vuosimallia 2003.
Tommi ja Tuomas Pöntinen sekä Tuomaksen voitokas menopeli, Mini Van vuosimallia 2003.Antti Haavisto/Yle

16-vuotias seinäjokelainen Tuomas Pöntinen johtaa rata-autoilun V1600-sarjaa niin ylivoimaisesti, että suomenmestaruus on jo lähes varma. Sitä ennen on toki vielä ajettava ratkaiseva, viimeinen osakilpailu Ahvenistolla 10. - 11. syyskuuta. Käytännössä vähintään kuudenneksi sijoittuminen varmistaisi Pöntiselle jo tämän luokan suomenmestaruuden.

Vaikka Tuomas vasta toista vuotta sarjaa kisaakin, on aika selvää että autourheiluharrastus alkoi jo varhain.

– Kahdeksanvuotiaana aloitin kartingista, ja siitä sitten on menty pikkuhiljaa ylöspäin ja nyt ollaan näissä, hän sanoo. Ovaskan Petrillä oli aikanaan täällä sisäkartingrata, jossa käytiin ajamassa, että oisko se vähän niinkuin tuon Petrinkin syytä, isä Tommi Pöntinen hymähtää.

No jos jo nyt ollaan kiinni aikuisten sarjan suomenmestaruudessa niin missä se tavoite voisi jatkossa olla. Voisiko se olla näillä lahjoilla jopa formuloissa?

– No formuloihin ei kyllä näistä sarjoista taideta lähteä. Enemmänkin tähtäin voisi olla tuolla niinsanotulla koppiautopuolella ja tehokkaammassa DTM-sarjassa, Pöntinen suunnittelee.

Tuomaksen talli on Mad-Croc racing Team, jossa tallipäällikkönä on kisaa itsekin ajanut Mika Mäkinen ja toisena tallikuskina on naiskuljettaja Emma Mäkinen.

Tuomas Pöntisen nykyinen menopeli on reilun kymmenen vuoden ikäinen Mini Van-henkilöauto, joka myös vanhana Mini Cooperina muistetaan. Ulkoisesti auto muistuttaa vielä katuminiä ja konepellinkin alla muriseva noin 120 hevosvoimainen moottori muistuttaa sitä. Koneen äänet tosin kielivät jo muuta, riisutusta sisustuksesta puhumattakaan. Sisältä löytyy vain yksi hyvin vyötetty kuppipenkki, sammutin ja järeät turvakaaret. Lisäksi alusta on jäykempi ja alla on kisakumit.

Silti tämän luokan autot ovat ns. vakioautoja, eli kaikenlainen välitysten muuttaminen tai moottorin lastuttaminen tehokkaammaksi on säännöissä kielletty. Seinäjoen kaduille Pöntisen Minillä ei silti ole asiaa vaan kyse on rata-autosta.

Ei mikään rahasampo

Vaikka Tuomas Pöntiselle menestystä onkin nyt tullut vauhdilla, saavat isot palkintorahat vielä odottaa. Ja vaikka Suomesta monia huippukuskeja tuleekin, niin ainakin kotimaan kisapalkintojen suhteen Suomi on vielä lapsen kengissä.

– Sellainen vanha sanontahan on, että pillkikisoista voi voittaa auton ja autokisoista pilkin, mutta mitäpä sitä ei rakkaudesta lajiin tekisi, isä Tommi Pöntinen sanoo.

Onko tiimin ja SM-sarjan ajaminen sitten muuten tällä tasolla kallista?

– Tänä vuonna oli aika niukka budjetti kun kaikki asiat eivät menneet aivan suunnitellusti. Voitimme muunmuassa Jurvassa arpajaisista yhden rengassarjan, jolla Tuomas sitten ajoi kolme kisaviikonloppua putkeen. Ehkä tässä tehdään myös tälläinen suomenennätys tässä kulujen minimoimisessa, Tommi Pöntinen naureskelee.

Niukkuudesta huolimatta, Tuomaksen harrastus on antanut isälle ja pojalle yhteisen harrastuksen, jossa vanhakin nuortuu.

– Minäkin olisin aikanani halunnut nuorena päästä ajamaan, mutta se ei ollut mahdollista, joten nyt tässä pääsee samalla elämään sitä nuoruuden haavettaan hienosti. Ja kustannuksetkin puolittuvat kun tässä menee sekä isän että pojan harrastus samalla, isä Tommi Pöntinen sanoo.

Tuomaksen kilpailut antavat myös Tommi-isälle ja pojalle yhteisen harrastuksen.
Tuomaksen kilpailut antavat myös Tommi-isälle ja pojalle yhteisen harrastuksen.Antti haavisto/Yle

Lähes varma nuori Suomen mestari

Vaikka käytännössä jo kuuden parhaan joukkoon sijoittuminen viimeisessä osakilpailussa takaisi Tuomas Pöntisen suomenmestaruuden, täytyy jalat silti pitää tukevasti maassa.

– Tietysti kun autourheilusta on kyse, on kaikki mahdollista mutta hyvin epätodennäköistä alkaa olla, etteikö mestaruutta tulisi, mutta nöyrillä mielillä mennään kun moottoriurheilussa voi aina sattua ja tapahtua, isä Tommi Pöntinen muistuttaa.

Ja jos mestaruus tulee, on Tommi vasta hiljattain 16-vuotta täytettyään melkoinen komeetta aikuisten rata-autosarjassa. Miten maamme lainsäädäntö näin nuorena kisaamisen jo ennen varsinaista ajokorttia sallii?

– Suomessa lainsäädäntö muuttui joitain vuosia sitten niin, että jo 15 vuotta täytettyään saa ryhtyä ajamaan kisaa sekä radalla, että rallissa. Rallissa tosin sillä erotuksella että kartanlukijan on oltava täysi-ikäinen, Tommi Pöntinen kertoo.

Viikonloppuna ajettavaan viimeiseen osakilpailuun ollaan juhlan kunniaksi keräämässä myös pientä fani- ja kannatusbussia.

– Näin on joo eli maksamalla 150 euroa, saa edestakaisen bussikyydin sekä majoitukset ja sisäänpääsyt myös kisaan sekä pääsyn varikolle. Seinäjoelta lähdetään mutta matkan varrelta pääsee kyllä muualtakin kyytiin, kunhan meille ilmoittautuu, Tuomas Pöntinen muistuttaa.