Merikaapeli tuo sähköt saaristomökkiin – "Kun tuuli puhaltaa 15 metriä sekunnissa, silloin tämä työ on erittäin haastavaa"

Vain harva haluaa enää elää saaristomökilläkään ilman sähköä. Vaasan saaristossa on kesän ajan kaivettu kaapeleita veden alle useita kilometrejä, jotta mökkiläisten sähköt toimisivat varmemmin.

Kotimaa
Merikaapelia lasketaan proomun päältä Vaasan saaristossa
Jussi Laine / Yle

Merikaapelin asennus saaristossa on vaativaa puuhaa. Työ on tehtävä kelluvalta proomulta, jolle on ripustettu iso kaapelikela ja kaivinkone. Kaivinkone liikuttelee proomua haluttuun suuntaan hiljalleen metri metriltä salmen poikki.

Näillä avuilla kolme miestä laskee paksua sähkökaapelia kivikkoiseen rantaveteen.

– Lämpimänä kesäpäivänä tämä on ihan miellyttävää tehtävää. Mutta kun taivaalta tulee raekuuroa ja kun tuuli puhaltaa 15 metriä sekunnissa, silloin tämä työ on erittäin haastavaa, kertoo kokemuksistaan pääurakoitsijana toimivan Ravera Oy:n toimitusjohtaja Aimo Latvala.

Työhön ryhdyttiin, koska maankohoaminen Merenkurkussa on nostanut aiemmin asennettuja kaapeleita pintaan jäitten ruhjottavaksi. Kaapelit kaivetaan uudestaan maan alle.

Osa vanhoista kaapeleista korvataan uusilla vedoilla. Kunnostustyössä uutta merikaapelia upotetaan saaristoon kaksi ja puoli kilometriä. Tämän lisäksi yhteen uuteen saareen vedetään kilometrin verran kaapelia, jotta sähköt saadaan kymmenelle uudelle mökille.

– Näin isoja vesistötöitä meillä ei ole kuin ehkä kerran kymmenessä vuodessa, hahmottelee työn mittavuutta toimitusjohtaja Aimo Latvala.

Rainer Pendolin katselee kaapelin asennusta mökkinsä pihamaalta
Rainer Pendolin on tyytyväinen huvilansa sähköistyksen tuomaan lämpöön.Jussi Laine / Yle

Huvilaan halutaan mukavuutta

Rainer Pendolin istuskelee Torskäretin saaressa mökkinsä pihamaalla. Hän on asustanut huvilallaan jo 40 vuotta. Sähkökaapeli saareen vedettiin joskus 80-luvulla ensimmäisten sähköistettyjen saarten joukossa.

– Liittymismaksun maksoimme silloin heti. Mutta lapset olivat silloin pieniä ja he sanoivat, että kyllä meillä öljylamput pitää olla jatkossakin, kertoilee Rainer.

Huvilaan sähköt vedettiin viitisentoista vuotta sitten. Mökkiin haluttiin lämpöä ja mukavuuksia.

– Lapset varttuivat ja tuli aika, että sähkölämmitys pitäisi saada, jääkaappi ja kahvinkeitin ja pikkuinen tv, muistelee Rainer Pendolin.

Työtä riittää vielä

Vaasan saaristossa on arviolta tuhat huvilaa. Niistä suurin osa on jo saatu sähköverkon piiriin. Yksin Gerbyn-Västervikin saaristossa kuutisensataa huvilaa on jo sähkön käyttäjiä, kertoo Vaasan Sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

Sähkön vetäminen saariin ei ole halpaa lystiä. Mökkiläiset joutuvat maksamaan uudesta liittymästä tuhansia euroja.

– Jossain voi päästä listahinnalla, jos sähkö on valmiiksi saaressa. Mutta kaksi kolmetuhattakaan ei välttämättä riitä, jos kaapelia on vedettävä pitkä matka meren pohjaan, haarukoi sähköliittymän hintalappua toimitusjohtaja Juha Rintamäki.