1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saunat

Tampereen saunapaviljongin vuokralaiseksi Helsingin Löylyn alullepanija

Tampereen keskustaan rakennettavan saunapaviljongin vuokralaiseksi on tulossa Sauna Finlandia Holding Oy. Yritys suunnittelee useamman uudella konseptilla toimivan saunan avaamista Suomeen.

Kuva: Tampereen Palvelukiinteistöt Oy

Tampereen Laukontorille rakennettavan saunapaviljongin toimintaa tulee pyörittämään yhtiö, joka oli alullepanijana Helsingissä kesällä aloittaneessa Löylyssä. Tampereen Palvelukiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Ojala kertoo, että vuokralaiseksi on tulossa Sauna Finlandia Holding Oy.

– Voin sen vahvistaa, että tämä yritys on siellä mukana, mutta he tulevat liikeidean kanssa erikseen esiin, Ojala sanoo.

Laukonsillan läheisyyteen sijoittuvan liikerakennuksen rakennuttaa Tampereen kaupungin kokonaan omistama Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, joka vuokraa tilat liikkeenharjoittajalle. Laukontorin paviljonki sai rakennusluvan tiistaina.

Kuva: Tampereen Palvelukiinteistöt Oy

Kaupunki haluaa pitää sananvallan

Paviljongin kustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa. Ilkka Ojalan mukaan on tärkeää, että näin keskeiselle paikalle rakennettaessa hankkeen toteuttajana on kaupungin oma yhtiö.

– On hyvä, että tuon tyyppinen rakennus on kaupungin omistaman yhtiön omistuksessa. Siinä voi tapahtua vuosikymmenten saatossa tapahtua muutoksia ja näitä muutoksia on helpompi tehdä tällaisessa omistuksessa. Jos tontti olisi yksityisessä omistuksessa vaikka 50 vuoden vuokrasopimuksella, siinä ei olisi paljon sanomista sitten kaupungilla.

– Kaupunki turvaa sananvaltansa kohteeseen ja myös siihen yrittämiseen. Sopimuksilla on varmistettu, että pystytään myös ohjaamaan toimintaa, mitä siinä harjoitetaan, Ojala sanoo.

Kuva: Tampereen Palvelukiinteistöt Oy

Sauna Finlandia vielä vaitonainen

Sauna Finlandian takana oleva yrittäjä Ville Iivonen on vielä Tampereen hankkeesta vaitonainen, mutta kertoo iloitsevansa paviljongin rakennusluvasta.

– Todella hienoa, että saunakulttuuri nytkähtää eteenpäin. Meidän osalta uutta tiedotettavaa ei ole. Sauna Finlandia valmistelee muutamaa uutta kohdetta Suomessa – julkaisemme lähiaikoina lisätietoa näistä seuraavista kohteista, Iivonen pyörittelee.

Iivosen mukaan Sauna Finlandian tiimissä on erittäin vahva matkailu-, ravintola- ja kylpyläalan kokemusta.

– Käytännössä konseptin kokonaisuuteen kuuluu se, että tuodaan erinomaista ruokaa ja saunakulttuuria saman katon alle kaikkiin tuleviin kohteisiin, mihin olemme menossa. Referenssikohde Löyly on nyt ollut auki ja toiminut erittäin hyvin.

Kuva: Tampereen Palvelukiinteistöt Oy

"Ovet on aina auki kaikille"

Sauna Finlandia Holding oli aikanaan alullepanijana Helsingin Hernesaaressa sijaitsevassa Löylyssä. Hanke siirtyi Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian hoidettavaksi vasta, kun rakennuslupa sille oli jo olemassa. Löylyssä on kaksi yleistä saunaa.

– Savusauna on konseptin ytimessä alusta asti. Erityisen paljon haluamme korostaa kaikissa kohteissa sitä, että ovet on aina auki kaikille. Riippuu kohteen koosta, onko siellä tilaussaunamahdollisuus. Lähtökohtaisesti meidän paikka on koko kansan olohuone. Haluamme, että se on kaikille mahdollinen hinnan ja aukioloaikojen puolesta.

Iivosen mukaan saunojen koot ja lämmitysmetodit vaihtelevat kaupunkien välillä. Tampereen saunapaviljongista tulee kaksikerroksinen ja rakennuksen kerrosala yhteensä 612 neliötä.

Palvelukiinteistöt aikoo aloittaa rakentamisen vielä tänä syksynä, heti, kun rakennuslupa on lainvoimainen. Ilkka Ojala vakuuttaa, että kiinteistösijoitus on Palvelukiinteistöille hyvää bisnestä.

– Rakennus kyllä kuolettuu elinkaarensa aikana. Se on kannattava sijoitus Palvelukiinteistöille, mutta erityisesti Tampereen kaupungille, koska se tuo ihan uutta elinvoimaa sille alueelle. Se on todella hyvä hanke.