Hyppää sisältöön

Siidan museokauppa tukee ajatusta saamelaisista tavaramerkeistä – "Turistit haluavat tietää kuka tuotteen on tehnyt"

Saamelaismuseo Siidan museokauppavastaava Kirsi Alatalon mielestä on hyvä, että saamelaiset käsityöt olisivat helposti tunnistettavissa erityisellä käsityömerkillä. Saamelaisneuvosto on suunnittelemassa eri käsityömerkkejä perinteisille saamelaisille käsitöille ja sellaisille käsitöille, jotka ovat saamelaisten tekemiä.

Sámimusea Siida museagávppi vástideaddji Kirsi Alatalo.

Saamelaismuseo Siidassa Inarissa käy paljon turisteja joka vuosi. Museokaupasta heidän mukaansa lähtee sekä edullisia että huokeamman hintaisia tavaroita.

Saamelaismuseon museokauppavastaava Kirsi Alatalo sanoo, että matkailijat ovat valveutuneita.

– He haluavat tietää kuka on tuotteen tehnyt, mistä se on valmistettu ja missä se on valmistettu, kertoo Alatalo.

Kaksi erillistä saamelaista tuotemerkkiä turistien avuksi

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Áile Javo kertoi viime viikolla siitä, että Saamelaisneuvosto on asettamassa kaksi erilaista saamelaista tavaramerkkiä.

Toinen merkki olisi perinteisille saamenkäsitöille ja toinen muille saamelaisten tekemille tuotteille.

– Ongelma on siinä, että turistit eivät erota ja tiedä, mitkä tuotteet ovat Kiinassa tuotettuja ja mitkä ovat Saamenmaalla tuotettuja. Sekin takia olisi toinen merkki tarpeellinen, kertoo Javo.

Turistit haluavat ostaa jotain saamelaisuudesta muistuttavaa

Siidan museokaupassa myydään rinnakkain niin perinteisiä saamelaisia käsitöitä, tehdasvalmisteisia tavaroita kuin matkamuistojakin.

Pienet matkamuistot, jotka viittaavat saamelaisuuteen kiinnostavat.

Saamelaismuseon museokauppavastaava Kirsi Alatalon mukaan matkailijoiden mukaan lähtee koruja, kirja tai sitten musiikkia, mutta myös pienet matkamuistot kuten avaimenperät.

– Keskimääräisesti voi sanoa, että haetaan sellaista matkamuistoa tai tuliaista, joka muistuttaa tästä retkestä tai matkasta täällä, ja joka on helppo kuljettaa, mutta siinä myöskin näkyy jollakin lailla se saamelaisuus, Inari tai Lappi.

Saamelaisneuvosto uskoo että turistit valitsevat aidon feikin sijaan

Saamelaisneuvosto on huolissaan siitä, etteivät ihmiset erota saamelaisia tuotteita epäaidoista.

– Uskomme, että kun turistit tulevat jostain kaukaa ja matkustavat tänne, niin he haluavat ostaa oikeita, autenttisia tuotteita eivätkä epäaitoa tavaraa, sanoo Saamelaisneuvoston presidentti Áile Javo.

Kirsi Alatalon mielestä Saamelaisneuvoston käsityömerkit ovat hyvä ajatus.

– Tietenkin kaikki, mikä hyödyttää käsityöläistä ja mikä helpottaa asiakkaan ostopäätöstä, niin se on aina hyvä asia, kertoo Alatalo.

Asia kuitenkin kaipaa vielä jatkovalmisteluja.

– Meidän pitää vielä selvitellä sitä, että kenen tulisi omistaa tällainen merkki ja miten sitä pitää rahoittaa, miten hallinnoida ja miten paikallisella tasossa voi päättää, että kuka voi käyttää tätä merkkiä, joten meidän pitää perustaa jatkoprojekti, kertoo Javo.

.
.