Naisten suihkutiloihin menneelle nuorelle turvapaikanhakijalle vaaditaan sakkorangaistusta

Syyttäjän mukaan Haukiputaan uimahallin naisten suihkutilaan mennyt nuorukainen oli tuijottanut intensiivisesti. Suihkussa olleille tapahtuma oli vastentahtoinen ja yllättävä, ja aiheutti hämmennystä, ärtymystä ja paheksuntaa. Sama henkilö oli käynyt naisten suihkutiloissa jo kerran aiemminkin.

Kotimaa
Uimahallin uimarata
Uimahallin etikettisäännöt eivät ole kaikille yhtä helppoja.Timo Sipola / Yle

Oulun käräjäoikeus on käsitellyt keskiviikkona tammikuussa huomiota herättänyttä tapausta, jossa alaikäinen turvapaikanhakija meni Haukiputaalla sijaisevan uimahallin naisten suihkutiloihin.

Uima-asuinen nuori mies oli mennyt naisten suihkutilaan tarkoituksella. Suihkutilassa oli alaston nainen ja alastomia lapsia. Nuorukainen oli mennyt alastoman naisen läheiselle suihkulle. Itseään suihkutellen hän oli katsellut avoimesti ja intensiivisesti alastonta naista hymy kasvoillaan.

Vastentahtoinen näytös

Nuoren miehen meneminen naisten suihkutilaan ja hänen toimintansa on haastehakemuksen mukaan ollut suihkutiloissa olleiden naisen ja nuorten tyttöjen näkökulmasta yllättävä ja vastentahtoinen näytös, joka on herättänyt hämmennystä, ärtymystä ja paheksuntaa.

Uimahallin naisten suihkutila on haastehakemuksen mukaan naisille tarkoitettu julkinen tila, jossa naiset ja nuoret tytöt eivät odota joutuvansa alastomana kohtaamaan aikuisen mitoissa olevaa vähäpukeista mieshenkilöä.

Syyttäjä vaati alaikäiselle sakkorangaistusta nuorena henkilönä tehdystä sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta. Nuorukainen on kiistänyt syytteen. Tammikuussa tapauksen jälkeen hän katui tekoaan ja pyysi anteeksi.

Tekijä oli teon tehdessään 15, vaan ei 18 vuotta täyttänyt. Sama henkilö oli käynyt Vesi-Jatulin naisten suihkutiloissa jo kerran aikaisemminkin.

Tuomio asiassa annetaan 9. syyskuuta.

Käyttäytymisohjeita oli annettu päivää aikaisemmin

Haukiputaan tukiasumisyksikköön majoittuneet turvapaikanhakijanuoret saivat tapauksen jälkeen lyhyen porttikiellon Haukiputaan uimahalliin Vesi-Jatuliin.

Kaupungin työntekijät olivat käyneet yksikössä vain päivää aiemmin pitämässä infotilaisuuden siitä, miten uimahallissa pitää käyttäytyä. Tapahtuneen jälkeen kaupungin työntekijä kävi jälleen keskustelemassa asian vakavuudesta.

Turvapaikanhakijoiden keskuudessa tieto tapahtuneesta otettiin vastaan järkytyksellä. Monet asukkaista olivat erittäin vihaisia uimahallista poistetulle henkilölle siitä, että hän pilaa käytöksellään kaikkien maineen.