1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Merkittävä muutos: Verottaja saa tietoja suomalaisten tileistä ulkomailta – listalla nyt myös Panama

101 maata on sitoutunut luovuttamaan tilitietoja muiden maiden verottajille. Tietojaan luovuttavat esimerkiksi Sveitsi, Luxemburg, Britannia, Saksa, Caymansaaret.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Verottajan oikeus saada tietoja suomalaisten ulkomaisista tileistä ja niiden käytöstä laajenee. Käytännössä muutos koskee jo tämän vuoden tilitietoja.

Niistä verottaja saa tiedot ensimmäistä kertaa ensi vuoden puolella. Osa maista lähtee tietojenvaihtoon mukaan vasta vuonna 2018.

Elokuussa 2016 yhteensä 101 maata on sitoutunut länsimaisen talousjärjestön OECD:n automaattiseen pankkitilitietojen vaihtoon.

Listalla on nyt useita veroparatiiseiksi tai tiukan pankkisalaisuuden maiksi luokiteltavia maita kuten Panama, Caymansaaret, Luxemburg, Sveitsi, Iso-Britannia ja Saksa. Tax Justice Network luokitteli nämä maat viime vuoden selvityksessään (siirryt toiseen palveluun) 20 eniten verotietoja salaavan ja veronkierron mahdollistavan maan joukkoon.

Päivittyvä lista kaikista maista, jotka ovat sitoutuneet automaattiseen pankkitilitietojen vaihtoon löytyy täältä OECD:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

"Vertailemalla löytyy aina ilmoittamattomia tuloja"

– Uusi tietojenvaihto keskittyy pankin antamaan selvitykseen tilille maksetuista tuloista ja tilin saldosta vuoden päättyessä, kertoo verohallinnon ylitarkastaja Kirsi Haapakoski. Hän on kansainvälisen verotuksen ja tietojenvaihdon asiantuntija.

Mitä tietoja verottaja saa?

– Tiedot tilistä, tilinhaltijasta ja esimerkiksi tileille saapuneista osingoista, koroista ja myynneistä. Vuoden kokonaismäärät näistä tuloista ja saldon tilillä vuoden lopussa.

Ylitarkastaja Kirsi Haapakoski kertoo, että kun asiakkaan ilmoittamia ja verottajan ulkomailta saamia tietoja vertaillaan, aina löytyy ilmoittamattomia tietoja. Kuva: Ville Tapio / Yle

Muutos aiempaan on verottajan kannalta merkittävä. Tähän saakka verottaja on voinut vero- tai tietojenvaihtosopimusten nojalla pyytää tietoja tietyistä maista, jos sillä on ollut epäilys veronkierrosta.

Jatkossa tiedot saadaan automaattisesti, jolloin niitä pystytään vertaamaan asiakkaiden itse verottajalle ilmoittamiin tietoihin.

– Vertailemalla löytyy aina ilmoittamattomia tuloja, mutta on vaikea arvioida kuinka paljon, Kirsi Haapakoski sanoo.

Pääsääntö on se, että Suomessa asuvan ihmisen pitää ilmoittaa Suomen verottajalle myös kaikki ulkomailta saamansa tulot.

– Suomella on maailmanlaajuinen verotusoikeus Suomessa asuvan henkilön tuloihin.

Tietoja vaihdetaan niin, että pankit ilmoittavat tilitiedot ensin oman maansa verottajalle, joka välittää tiedot eteenpäin tilinhaltijan asuinmaan verottajalle.

Vuodesta 2008 alkaen verottaja on saanut jo tietoja Suomessa asuvien ihmisten korkotuloista EU-maista.

– Siitä on ollut sellaista hyötyä, että me on niitä tarkastettu ja verrattu siihen, mitä asiakkaat itse ovat ilmoittaneet omalla veroilmoituksellaan. Joskus olemme joutuneet lisäämään tulon verotettaviin pääomatuloihin, Haapakoski kertoo.

Hänen mukaansa noin 80 prosentissa tarkastetuista veroilmoituksista ulkomailta saadut tulot on ilmoitettu oikein ja noin viidesosassa niitä ei ole ilmoitettu verottajalle.

Jos verottaja löytää tietoja tuloista, joita sille ei ole ilmoitettu, se pyytää verovelvolliselta ihan ensin selvitystä. Sen jälkeen asia tutkitaan.