Saamelaisarkiston uusista materiaaleista iloa sukututkijoille – Vastapalveluksena kaivataan apua ihmisten tunnistamiseen

Saamelaisarkistoon Inariin on viimeisen vuoden aikana luovutettu paljon saamelaisia koskevia materiaaleja muun muassa dokumentaristi Jarmo Laineen, kunniatohtori Martti Linkolan, antropologi Pertti J. Pellon ja kolttavaikuttaja Matti Sverloffin arkistoista. Ylitarkastaja Inker-Anni Linkola toivoo ihmisten tulevan tutkimaan ja katsomaan ennennäkemättömiä materiaaleja.

Saamelaisarkiston ylitarkastaja Inker-Anni Linkola toivoo, että heille luovutetuissa arkistomateriaaleissa esiintyvät henkilöt ja heidän jälkeläisensä voisivat käyttää materiaaleja hyödykseen. Kuva: Sara Wesslin / Yle

Inarissa sijaitsevaan Saamelaisarkistoon hiljattain luovutetut uudet materiaalit sisältävät paljon vanhoja valokuvia ja dokumentteja, jotka sopivat hyvin esimerkiksi sukututkimukseen.

Osasta materiaaleista uupuu kuitenkin tietoja. Esimerkiksi valokuviin ei ole välttämättä kirjattu kuvassa olevia ihmisiä.

– Meillä on paljon valokuvia, joissa on ihmisiä, joista ei ole minkäänlaista tietoa ollenkaan. Esimerkiksi ryhmävalokuvissa on usein vain tieto siitä, missä kuva on otettu ja milloin, harmittelee Saamelaisarkiston ylitarkastaja Inker-Anni Linkola.

Saamelaisarkisto kaipaakin ihmisten apua valokuvissa esiintyvien ihmisten tunnistamisessa.

– Olisi todella hyvä, jos ihmiset tulisivat tutkimaan ja katsomaan näitä materiaaleja, jos esimerkiksi ihmiset tunnistaisivat ihmisiä näitä valokuvista. Saamelaisarkistoon on kuka vain tervetullut, kertoo Inker-Anni Linkola.

Saamelaisarkisto on vastaanottanut uutta arvokasta materiaalia

Inarin kirkonkylällä sijaitseva Saamelaisarkisto on viimeisen vuoden aikana päässyt vastaanottamaan paljon uutta materiaalia omiin kokoelmiinsa.

Viimeisin lahjoitus tehtiin viime viikolla, kun dokumentaristi Jarmo Laineen poika Joska Laine luovutti isänsä dokumenttimateriaalit Saamelaisarkistoon.

Myös kunniatohtori Martti Linkolan valokuvamateriaalit 1960–1970-luvuilta, antropologin Pertti J. Pellon saamelaismateriaalit ja kolttasaamelaisen vaikuttajan Matti Sverloffin tutkimusmateriaalit on myös hiljattain luovutettu arkiston käyttöön. Sverloffin arkisto luovutettiin ensin Oulun maakunta-arkistoon vuonna 2006.

Jarmo Laine oli tunnettu elokuvantekijä, joka elämänsä aikana työsti useita elokuvia saamelaisista.

Kuva: Sara Wesslin / Yle

– Olemme ilolla ottaneet nämä Jarmo Laineen materiaalit vastaan. On tärkeää, että tänne voi luovuttaa materiaaleja, jotka ovat yksittäisten ihmisten hallussa. Ja vieläpä tällaisia, tunnetun dokumentaristin materiaaleja kuten käsikirjoituksia ja elokuvia, iloitsee Inker-Anni Linkola.

Laineen tuotanto sisältää kolttia koskevia ohjelmia

Merkittävä osa Jarmo Laineen materiaaleista käsittelee kolttasaamelaisia.

Totinen tarina koltista- ja Nukkuu maa siellä -dokumentit nähtiin Suomen televisiossa 80-luvulla ja nyt dokumenttimateriaalit ovat osa Saamelaisarkiston kokoelmaa.

– On todella tärkeää, että nämä materiaalit ovat nyt täällä lähellä niitä ihmisiä, joita nämä elokuvat koskettavat. Näitä ihmisiä, jotka ovat olleet mukana näissä elokuvissa ja heidän jälkeläisensä voivat sitten käyttää materiaaleja hyödykseen, kertoo Linkola.

Laineen tuotantoa Yle Areenassa

Jarmo Laineen tuotannosta on Yle Areenassa katsottavissa vuonna 1984 valmistunut elokuva Tenon ylpiä kala – Deanu čeavlás guolli.

– Kertomus Pohjois-Euroopan tärkeimmästä lohijoesta Tenosta ja siinä asustavasta ylpeästä kalasta – lohesta, Yle Areenassa kerrotaan.