Sisustusmuovit valloittaneet pintaremontoijien kodit – kemikaaliasiantuntija kehottaa tarkkaavaisuuteen

Suuren suosion saavuttaneet sisustusmuovit ovat saaneet sisustajat päällystämään erilaisia kodin pintoja. Kemikaaliasiantuntijan mukaan Euroopassa valmistetut muovit ovat pääsääntöisesti turvallisia suurillakin pinnoilla. EU:n ulkopuolisissa ostoksissa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Kotimaa
Sisustusmuovilla käsitelty kaapin ovi.
Sisustusmuovilla käsitelty kaapin ovi.Merja Siirilä / Yle

Erilaiset sisustusmuovit ovat kasvattaneet suosiotaan kodin pienissä kaluste- ja pintaremonteissa. Enää muovilla ei päällystetä vain koulukirjoja, vaan nyt kontaktimuovin kaltaisilla värikkäillä muoveilla verhotaan muun muassa kaappeja ja hyllyjä, rohkeimmat jopa seiniä ja lattioita.

Sisustusmuovia myyvät nykyään suurimmat marketit. Suosiosta kertoo myös se, että Facebookin Dc-fix / Kontaktimuovi Tuunaajat -yhteisössä on lähes 34 000 jäsentä. Allergia- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen perehtyi muoveihin Yle Uutisten toiveesta ja selvitti, ovatko muovit turvallisia.

– Näitä käytetään jopa keittiön tasoihin ja tottakai se vähän huolestuttaa. On kuitenkin kyse suurista pinnoista, että onko siinä terveyshaittoja, Virtanen pohtii.

Virtanen tutustui valmistajien ja toimittajien sivuihin ja selvitti onko tuotteilla muun muassa elintarvikekontaktikelpoisuutta. Tähän hän ei löytänyt vastausta.

Sisustusmuovirulla.
Merja Siirilä / Yle

Sisustusmuovit valmistetaan pvc:stä eli polyvinyylikloridista, joka ei Virtasen mukaan sinällään ole terveydelle haitallinen muovi. Valmistajan sivujen mukaan muovit eivät sisällä raskasmetalleja ja ovat liuotinvapaita. Muovi ei sisällä myöskään ftalaatteja eli lisäaineita, jota Virtanen itse pitää vaarallisena.

– Tästä voisi päätellä, että ne ovat kelpoja ainakin kaapin oviin, mutta se ovatko ne keittiön tasolle soveltuvia, niin se on sitten kysymys erikseen, Virtanen kertoo.

Virtanen onkin lähettänyt valmistajalle kysymyksen, onko sisustusmuovilla elintarvikekelpoisuutta. Sisäilmaan Virtanen ei usko sisustusmuovien vaikuttavan, vaikka muovilla tapetoisi seinäpintoja.

Tarkkaavaisuutta muovin valmistusmaan suhteen

Tunnetuin sisustusmuovien valmistaja on saksalainen D-C -Fix, joka on valmistanut muoveja jo vuodesta 1958 asti. Virtasen mukaan tuotteiden turvallisuuden valvonta Euroopassa on hyvällä mallilla.

– Jos tuote on valmistettu Euroopassa, niin kyllä siellä pitää olla ne kriteerit kunnossa, Virtanen toteaa.

Koska sisustusmuovien suosio kasvaa, on D-C -Fix saanut kilpailijoita. Virtanen suositteleekin olemaan tarkkana, mikäli tilaa tuotteita Euroopan ulkopuolelta. Tällöin kannattaa selvittää käyttöturvallisuustiedot ja se, pitääkö muovi sisällään esimerkiksi ftalaatteja. Erityisen tarkkana Virtanen suosittelee olemaan elintarvikekelpoisuuden kanssa, mikäli tuotetta käyttää esimerkiksi keittiössä.

Muovin pehmentämiseen käytetyt ftalaatit eivät aiheutaTukesin (siirryt toiseen palveluun)-sivujen mukaan välitöntä vaaraa ihmisen terveydelle. Ftalaateilla on kuitenkin paha maine erityisesti siksi, että osa niistä on luokiteltu muun muassa lisääntymiskyvylle vaarallisiksi.

Virtasen mukaan niiden esiintyvyyttä valvotaan kuitenkin EU-tasolla aktiivisesti. Virtanen suosittelee ottamaan rohkeasti valmistajaan tai myyjään yhteyttä, mikäli joku asia askarruttaa.