Suomalaiskuvaaja tekee kymmenien tuhansien eurojen valokuvia ilman palkkaa – tavoitteena Hollywood

Valokuvaaja Antti Karppinen haluaa asettaa utopistisia unelmia, jotka on mahdollista saavuttaa. Tällä hetkellä hänen tavoitteena on päästä tekemään suurien elokuvien mainosjulisteita Hollywoodiin. Karppisen tuorein kuvasarja liittyy suosittuun Vikings-televisiosarjaan.

Kuva: Antti Karppinen

Antti Karppinen ei tee valokuvia oman tietokoneen kovalevyn täytteeksi, vaan tähtää suoraan miljooniin katsojiin. Nyt puoli vuotta kestänyt harrastusprojekti on valmis maailmanlaajuiseen levitykseen, kun suositun Vikings-televisiosarjan neljäs tuotantokausi alkaa Suomessa ja maailmalla.

Karppinen on valokuvannut vaimonsa Vikings-sarjan Lagertha-hahmona ja loihtinut kuviin televisiosarjan fantasiatunnelman. Kuvia varten kuvausryhmä hankki esimerkiksi puolisokean hevosen ja teetti käsityönä täsmälleen samanlaisen haarniskan kuin Lagerthalla.

Karppisen arvion mukaan kuuden otoksen kuvasarjan kaupallinen arvo on kymmeniä tuhansia euroja. Silti hän lähettää valokuvansa mediataloille ja blogien pitäjille ilmaiseksi.

– Tekisin tätä vaikka kukaan ei maksaisikaan. Jollain tavalla osa projekteista muuttuu kaupalliseksi, kun ihmiset näkevät kuvat. Olen sataprosenttisen varma, että kaikki panos on tullut 110 000 kertaisena takaisin näkyvyytenä.

Kuva: Antti Karppinen

Tavoitteena Hollywood

Tavoitteena on, että "oikeat ihmiset" näkevät kuvat ja kommentoivat niitä. Tällä Karppinen tarkoittaa sarjan näyttelijöitä tai muita sarjan tekijöitä.

– Tykkään asettaa utopistisia tavoitteita, joihin on mahdollista päästä. Jokainen askel vie eteenpäin siihen, mitä oikeasti haluan.

Karppinen haluaa Hollywoodiin tekemään suurien elokuvien ja televisiosarjojen mainosjulisteita. Niitä tekee hänen mukaan enimmillään parikymmentä ihmistä maailmassa.

– Osaamista on mutta se ei riitä. Tarvitaan ihmisketjuja. Puroja pitää luoda alkupäästä, jotta on mahdollisuus, että oikea ihminen näkee kuvasi, sanoo Siilinjärvellä asuva valokuvaaja.

Upealla kuvalla on lumoava tarina

Ennen haaveiden toteutumista Antti Karppinen opettaa muita ammattivalokuvaajia jahtaamaan unelmiaan. Kansainvälisesti palkittu valokuvaaja kertoo koulutuksissaan, kuinka hän suunnittelee ja toteuttaa valokuvausprojektinsa.

Karppisen koulutuksilla on kysyntää kansainvälisesti, sillä hän on "luovan hulluuden puolella", kuten hän itse kuvailee tyyliään.

Karppinen ei pelkää, että joku nousee hänen koulutustensa ansiosta paremmaksi valokuvaajaksi. Luovuutta ei voi myydä.

– En voi myydä aivojani kenellekään.

Upea kuva on Karppisen oppien mukaan sellainen, joka jättää muistijäljen. Kuvan pitää kertoa tarina katsojalle.

– Kuvan eteen pysähtyy. Sen pitää saman tien erottua massasta.

Karppisen viikinkikuvien tarina rakentuu vaimon syntymäpäivän ympärille. Pari katsoi yhdessä sarjaa, jolloin Karppinen päätti kuvata vaimonsa Vikings-sarjan Lagerthana syntymäpäivän kunniaksi.

– Mietin pitkään, millä kyljellä lähden tarjoamaan kuvia eteenpäin, jotta projekti olisi mielenkiintoinen.

Kuva: Antti Karppinen

Unelmat toteutuvat, kun uskoo kykyihinsä

Antti Karppinen on esimerkillään osoittanut, että omat utopistiset unelmat voi saavuttaa varsin ripein askelin päämäärätietoisuudella. Pari vuotta sitten hän lähti Walesiin tavoitteenaan päästä kuvaamaan BBC:lle suositun Doctor Who -scifisarjan hahmoja. Tavoite onnistui yli odotusten.

Avain on usko omiin kykyihin.

– Monella kollegalla on osaamista, mutta heiltä puuttuu kyky ja kehtaaminen kertoa osaamisestaan ulospäin.

Tällä kertaa Karppinen ei ole asettanut aikatavoitetta kuten Walesissa. Hollywood-ura avautuu, kun ihmisketju on loksahtanut paikoilleen.

– Joku päivä se tulee. Ja siinä vaiheessa olen tehnyt jo uuden tavoitteen.

Kuva: Antti Karppinen