1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Reposaaren samurai vihdoin valkokankaalla – ohjaajaltakin meinasi jo loppua puhti kesken

Samurai Rauni Reposaarelainen saa ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla kolmen viikon päästä. Useamman vuoden projekti ehti viedä hetkellisesti mehut ohjaajasta, mutta nyt erikoisista projekteistaan tunnettu Mika Rättö hauduttelee päässään jo mystistä Töölön silkkimunaa.

kulttuuri
kuva elokuvasta Samurai Rauni Reposaarelainen
Moderni Kanuuna

Samurai Rauni Reposaarelaisen matka yleisön eteen on ollut pitkä. Kolmen vuoden kuvausten ja vuoden jälkitöiden jälkeen Mika Rätön sydänverta vuodattanut projekti on valmis. Se saa ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla 21. syyskuuta. Lisäksi työryhmä on sopinut lähes 20 kaupungin kiertueesta Suomessa. Myös kansainvälisiä tunnusteluja on jo tehty.

Suomalainen samuraielokuva on herättänyt suurta kiinnostusta koko sen tekoprosessin ajan. Netissä julkaistu teaseri on antanut esimakua tulevasta. Elokuvaan tutustuneet ovat olleet siitä monta mieltä. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kuvaili sitä jutussaan näin:

Aivan kuin Jouko Turkka olisi ohjannut Rölli-elokuvan ja valinnut pääosaan psykoottisen Juha Miedon.

Mika Rätön oma arvio saamastaan palautteesta on yksiselitteinen.

– Sanotaan, että aika liki se osuu, tunnustan.

Muilta osin yksiselitteisyys ei ole oikea sana kuvaamaan elokuvaa. Kun Rauni Reposaarelaisesta puhuu ohjaaja Mika Rätön kanssa, nousee esiin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

– Joudun tämän elokuvan edessä kysymään itseltänikin, mikä tämän homman nimi on, Rättö myöntää.

Seinä meinasi tulla vastaan

Ohjaaja on ollut elokuvanteossa monessa roolissa. Hän näyttelee itse pääosaa ja on pitänyt naruista kiinni työprosessin kaikissa vaiheissa.

– Meitä on niin pieni porukka, että työmäärä ei lopu koskaan. Jossain vaiheessa rupesi minultakin jo puhti loppumaan koneesta ja meinasi itku päästä.

Seinä oli tulla vastaan vielä loppumetreillä äänitöissä.

– Alahuuli alkoi vipattaa Tohlopin ruokalassa. Sanoin pojille, että viekää minut nukkumaan. Leikatkaa te, minusta ei nyt ole apua. Kun kuuden aikaan heräilin ja he kävivät katsomassa olenko järjissäni sanoin, että otetaan tämä ilta rauhallisesti ja jatketaan taas huomenna.

Rankka projekti ei silti lannistanut työteliästä miestä. Hänellä on keskeneräisenä tällä hetkellä muun muassa kirja- ja musiikkiprojekteja. Niiden jälkeen mielessä siintää jo uusi elokuva.

– Katsotaan nyt, tehdäänkö seuraavaksi mystinen Töölön silkkimuna. Jos ei siitä synny mitään, kehitetään sitten jotain muuta.

Lue seuraavaksi